Naturligt skydd mot pigmentfläckar. Och så en solkräm!

Naturligt skydd mot pigmentfläckar. Och så en solkräm!

Äntligen har den kommit och mjukar upp oss, gör oss lite rakare i ryggen, lite gladare i ansiktet. Solen! Tyvärr gör den mig också väldigt fläckig. Jag får både sol-mustasch och bruna dekorationer i pannan och på kinderna. Det räcker med att solen skiner in genom bilrutan för att mitt pigment ska gå bananas. Det har varit så i minst tio år, så vid det här laget har jag utvecklat en ganska bra strategi för att mota pigmentfläck i grind. I det här inlägget:

  • Skit i dyra serum och krämer
  • Var inte rädd för solkräm
  • Behandla med C-vitamin
  • Använda gärna antioxidanta oljor
     

Köpa pigmentutjämnande lyxhudvård? Nä.

Jag har provat de flesta svindyra serum och krämer som finns på marknaden, och ingen av dem har kunnat ge ett resultat som matchar prislappen. De har för låg koncentration av aktiva ämnen, eller innehåller ämnen som är svåra att stabilisera i en köpeprodukt som ska klara kanske två år på hyllan.

De ingredienser som är allra mest effektiva kan du köpa kanonbilligt på nätet - på köpet får du maximal koncentration och garanterad färskvara. Mer om det nedan! Jag tycker med andra ord att man lugnt kan hoppa över dyra serum och krämer som ska jämna ut pigmentet. 
 

Var inte rädd för nanopartiklar i solkräm

Den här biten är lite tråkig, men det mest effektiva sättet att slippa pigmentfläckar är att inte få dem från början. Alltså: solkräm.

Det här är en av få grejer som jag inte tycker att man ska tillverka själv. Det går att göra hemgjorda produkter som har en solskyddande effekt, men vi har svårt att fördela de skyddande partiklarna tillräckligt jämnt i krämen och vi har inget sätt att testa SPF. Det finns också totalt ansvarslösa påståenden på nätet om att exempelvis hallonfröolja skulle ha SPF 30 eller till och med 50. Det är slarviga citat från en studie som i sin tur verkar ha tagit teorin ur luften. Formula Botanica som håller onlineutbildningar i naturlig hudvårdstillverkning sammanfattar problemen med hemgjord solkräm här.

Många är oroliga för nanopartiklar i solkräm, men jag kan inte hitta några trovärdiga källor som visar hur dessa skulle vara farliga att ha på huden. De är farliga att andas in, liksom alla små partiklar, men då måste de vara i fritt flygande pulverform. Det har du kanske i ditt mineralsmink, men inte i solkrämen. Här finns en sammanfattning av forskningen anno 2010 i Journal of Photochemical & Photobiological Sciences. Nånting som verkligen är farligt är hudcancer. Malignt melanom ökar snabbt i vår del av världen, och det är en knepig jävla cancer. Jag tar nanopartiklar över hudcancer alla dar i veckan.

Ingredienserna i solkräm är inte bra för fiskar och korallrev, så på snorkelsemestern kanske en UV-skyddande våtdräkt kanske är bättre för naturen. Men på huden hemma i trädgården finns det alltså mycket större anledning att oroa sig för UV-strålningen än solkrämen.  

Pust, okej, till själva krämen. Jag köper ny solkräm varje sommar, använder den friskt och slänger om det finns något kvar när säsongen är slut. Till kroppen använder jag lite vad som helst, mitt enda krav är att den ska vara ordentligt säkerhetstestad och parfymfri.

I ansiktet vill jag att solkrämen ska funka ihop med smink, inte korva sig, inte göra huden blank och inte täppa till porerna. Min absoluta favorit är La Roche Posays klassiker Anthelios XL Ultra-Light. Den går rakt in, ger en matt finish, funkar utmärkt under foundation och låter porerna vara ifred. Spring och köp direkt om du har haft svårt att hitta en snäll men effektiv solkräm för ansiktet!

Eco Cosmetics gör solkrämer med ekologiska, naturliga ingredienser och enbart fysikaliska solskydd. De har en ny linje solkrämer som ska vara lite tunnare och absorberas snabbare. Jag har inte testat än, men alla workshopdeltagare förra lördagen fick en varsin tub så jag ser fram emot att höra om den är bra! Maria Åkerberg har också solkräm med naturliga ingredienser, men bara upp till SPF 20 verkar det som.
 

Behandla med C-vitamin

Askorbinsyra eller C-vitamin är kanske den ingrediens som har visat bäst resultat mot solskador, utan negativa bieffekter. Läs mer i mitt inlägg om askorbinsyra för huden. C-vitamin-serum säljs dyrt, men ren askorbinsyra är enkelt att klicka hem, blanda med lite vatten och klappa in i huden. Voilà, maximal dos och garanterat färskt. Du hittar det till exempel hos Active Formulas. 

En härlig variant är baobabpulver som du hittar i mataffären eller på hälsokosten. Mindre koncentrerat men mjukare för huden.

15% askorbinsyra ihop med 1% E-vitamin och 0,8% ferulinsyra har visat sig kraftigt öka C-vitaminets skyddande egenskaper. Kombinationen är patenterad av Skinceuticals som säljer sitt serum för fantastiska 1200 spänn. Men både E-vitamin och ferulinsyra är lätta att få tag i själv, och även om ett hållbart serum är knepigt att få fram kan man göra en dagsfärsk version ganska enkelt. Håll utkik efter ett inlägg om det framöver.

Ett annat ämne som är bra mot typ allt inklusive ojämn pigmentering är vitamin B3 eller niacinamide. Det kan man köpa och blanda i sin hemgjorda kräm eller fuktserum. Jag köper mitt från Active Formulas där det tyvärr varit slutsålt ett tag, tipsa gärna om du känner till någon svensk distributör!

Jag håller också på med att testa en ny ingrediens från Organic Makers som heter Makers Balans. Den innehåller en kombination av sju växtextrakt som ska hjälpa till med att förebygga och ljusa upp ojämn pigmentering. Det är en vattenlöslig ingrediens som man blandar i fuktgel, serum eller kräm. Jag har använt den i mitt hemgjorda fuktserum i ungefär en månads tid, vi får se om det hjälper med att hålla fläckarna borta.
 

Använd antioxidanta oljor

Den där hallonfröoljan som kanske inte ger skydd i solen har andra fördelar: den innehåller fettsyror och antioxidanter som hjälper till med att reparera skadade celler. Tranbärsolja, nyponfröolja och svartvinbärsolja har liknande egenskaper. Granatäppleolja är också kraftfullt antioxidant, liksom betakarotenet i morotsolja. Du kan inte ha dessa som SPF, men de ger god hjälp till huden i en ansiktsolja eller ansiktskräm under sommarsäsongen.

Alla ovanstående oljor (utom morot som strängt taget är ett extrakt och kan vara löst i lite olika basoljor) är torra och funkar för fet hud. De kan till och med hjälpa mot acne eftersom de mjukar upp sebumet och balanserar hudens egen fettsyresammansättning. Är du en torris kan du behöva komplettera med fetare oljor som jojoba eller argan.

Okej, där har ni hela min anti-sol-skador-rutin! Solkräm, C-vitamin, antioxidanta oljor. Och sist men inte minst: hatt och skugga.

Fyndat på hälsokosten: matcha och lakritsrot till ansiktet

Fyndat på hälsokosten: matcha och lakritsrot till ansiktet

Bildbomb från workshopen på Capellagården

Bildbomb från workshopen på Capellagården