Efter-sol-ansiktsmask med Kung Markattas baobabpulver

Efter-sol-ansiktsmask med Kung Markattas baobabpulver

Signe hade spontansomnat i vagnen inne på Systembolaget och jag drev planlöst omkring på Coop och väntade ut henne. Då snubblade jag över Kung Markattas fina burkar med superpulver - tänk nypon, spirulina och vetegräs. Det fanns också en burk baobabpulver, vilket ringde några hudvårdsklockor, så jag högg en sån.

Baobab är väldigt rikt på C-vitamin, tio gånger så mycket som i apelsin. Aha! tänkte jag när jag fick syn på pulvret. Förutsatt att det har behandlats varsamt är det säkert fullt med askorbinsyra + en massa andra syror och näringsämnen. Tillsätt nånting med vatten och ämnena löses ut för huden att kunna ta upp. Kung Markattas pulver är dessutom extremt finfördelat, vilket blir lent och snällt mot huden. Bingo.

Askorbinsyra är en antioxidant som hjälper till med att neutralisera fria radikaler som bildats i huden, till exempel efter att den utsatts för UV-strålning. Fria radikaler snabbar på hudens åldrande och kan i förlängningen också orsaka cancer. Askorbinsyra har visat sig göra mycket nytta på just den här punkten, här kan du läsa ett tidigare inlägg om det.

Häromkvällen, efter att ha varit ute i solen hela dan, svängde jag ihop en galet trevlig ansiktsmask och la mig i badet med rotfruktschips (också ett fynd från Kung Markatta-hyllan), ett glas vin och hemgjord ansiktsbehandling.

Här kommer receptet!  
 

Efter-sol-ansiktsmask med baobabpulver

  • 1 tsk ekologiskt baobabpulver
  • 1 tsk turkisk yoghurt 10% 
  • Några droppar torr olja som är rik på antioxidanter, till exempel nyponfröolja, hallonfröolja, transbärsolja eller granatäppleolja.


Gör så här

Blanda ihop till en tjock smet och applicera direkt på fuktig hud. Låt sitta ca 20 min och skölj sedan försiktigt. Smörj in huden efteråt. 

C-vitaminet i baobabpulvret hjälper alltså till med att laga skadorna som solen har ställt till med. Det är okej om det svider lite, lite - det är baobabpulvrets låga pH-värde som sticker till lite grann. Skölj av om det skulle svida mycket. Yoghurten bjuder på lite fett men framför allt mjölksyra och mjölksyrabakterier, som lugnar och stärker huden. Det är en extra bonus för solbränd hud om den kommer direkt från kylskåpet. Sen är det förstås yoghurtens vatteninnehåll som sätter fart på C-vitaminet i baobabpulvret. Och så är det nice med ett par droppar olja som lämnar huden mjuk efter att masken sköljts av. Jag tycker att det passar med en torr olja som också är rik på antioxidanter och kan bidra till att reparera huden.


Pimpa masken ännu mer

Tillsätt några droppar fuktbindande glycerin.  (Har du gjort hibiskus-versionen så är den perfekt här, det blir antioxidant-bonanza!) 

Dutta kanske i lite lugnande honung?

...eller lägg till en knivsudd frystorkade aloe vera-flakes för klassiskt efter-sol-behandling.

Köpefavorit: Rahua balsam

Köpefavorit: Rahua balsam

Konserveringsmedel. Din nya bästa vän!

Konserveringsmedel. Din nya bästa vän!