Nya aktiva ämnen från Organic Makers

Nya aktiva ämnen från Organic Makers

Organic Makers i Malmö har just tagit allt till the next level, och lagt till en hel uppsättning naturliga aktiva ämnen i sitt utbud. Halleluja moment!

Med aktiva ämnen menar jag koncentrerade ingredienser som tillsätts i små mängder till en bas, till exempel en kräm eller olja. Det kan till exempel handla om extra kraftfulla antioxidanter som reparerar trasiga celler, extrakt som påverkar hudens pigment eller fuktbindande ämnen. Jag har experimenterat med allihop den senaste tiden, och de flesta kommer att vara med på workshopen den 13 maj. Här kommer hela listan!

Pilbarksextrakt: Vattenlösligt extrakt från vitpil, som innehåller 20% salicin (den naturliga formen av salicylsyra). Det är antiinflammatoriskt och milt exfolierande. Mycket bra till hud med acne eller blockerade porer.

Makers Balans: En kombination av örtextrakt som ska kunna blockera melaninproduktionen och därmed förebygga (och kanske fixa?) ojämn pigmentering.

Sodium PCA: Vattenlöslig fuktbindare som finns naturligt i huden.

Kelp: Fettlösligt kelpextrakt som är hett inom anti-aging. Det lär kunna stoppa ett protein som talar om för cellerna att de ska åldras.

Probiotika: Nu snackar vi cutting edge. Älskar det här! Den rackarn är baserad på mjölksyrabakterier som påverkar hudcellernas tillväxt och förnyelse. Tanken är att det ska stärka hudbarriären, det absolut viktigaste för en frisk hud. Vattenlöslig.

Squalene: Inser nu att jag glömde få med den här på bilden, men struntsamma! Squalene är en lipid (ett fett) som finns naturligt i hudens sebum, men minskar med åldern. Den fyller flera funktioner och skyddar både mot torrhet, inflammation och cellskador. I en hudvårdsprodukt ger den dessutom en extra skön känsla.

Kaktusfikonfröolja: Inget aktivt ämne men nästan, och en riktig tungvrickare :D Det här är en super-duper-exklusiv olja som utvinns ur frön från kaktusfrukter. Den har en unik sammansättning av fettsyror, e-vitamin och antioxidanter som får den att kännas tamigfasiken nästan som en hudkräm. Alltså mjuk och fuktbindande, inte så torr och sträv som andra oljor med en liknande fettsyreprofil. Äsch, det jag försöker säga är att det är ett fett lyxig olja med det bästa av allt. Priset är i vanliga fall smått astronomiskt; i Sverige säljs den till exempel under ett exklusivt varumärke för 700 spänn/16 ml. Organic Makers har ett avsevärt lägre pris på sin olja, och dessutom är den ekologisk. Det krävs stora mängder frukt för att tillverka oljan, så ännu större anledning att välja en som kommer från hållbara odlingar.

Nu är de fortfarande ganska nya allihopa, så jag har inte hunnit långtidstesta var och en för sig. Men några som ger resultat direkt och genast har jobbat sig upp på favoritplats i mitt hemmalabb är sodium PCA (i ansiktsvatten, ansiktskräm och fuktserum), pilbarksextrakt (i ansiktsvatten, hejdå pormaskar) och kaktusfikonfröoljan som faktiskt inte är lik någon annan olja jag provat. Nu använder jag den droppvis precis som den är för att se hur min hud gillar den, i framtiden kommer jag nog att ha den i serum, ansiktskräm och ansiktsolja ihop med squalene, kelpextrakt och några andra väl valda oljor.

Hoppas att du också hittar några nya kompisar!

_ _ _ _ _

För transparensens skull ska jag tillägga att jag har köpt några av dessa själv, och fått några att testa av Organic Makers. Men det är utan krav på motprestation och åsikterna här på bloggen är helt och hållet mina egna.

The DIY drug

The DIY drug

Storworkshop på Capellagården den 13 maj

Storworkshop på Capellagården den 13 maj