Ekologiskt läppbalsam med kakaosmör, honung och apelsin

Ekologiskt läppbalsam med kakaosmör, honung och apelsin

Läppbalsam är enkelt att göra och blir oftast himla bra! Och det gör verkligen susen för torra läppar.

Läppbalsam som är baserade på mineralolja (till exempel Lypsyl) kan skydda läpparna, men gör inte så mycket för att reparera huden. Ett sånt här läppbalsam, som innehåller viktiga fettsyror från naturliga ingredienser lagar läpparna så att man inte behöver smörja in dem hela tiden. Och så kan du skräddarsy färg, doft och konsistens så att det blir precis som du vill ha det.

Ta det här receptet och gör en egen variant med det du har hemma! Grunden är lite bivax (ger fast konsistens och skydd, kan bytas mot ett annat vax), en del fast fett (gör läppbalsamet fast men mjukt och skönt, och bidrar med mättade fetter som skyddar huden) och några olika flytande oljor med fettsyrorna omega 3, 6 och 9 (som gör huden mjuk och lagar hudbarriären). Sen kan du pimpa ditt läppbalsam med saker som eteriska oljor, glycerin, växtextrakt och pigment, om du vill! Herregud vad kreativt det kan bli.


Ekologiskt läppbalsam med kakaosmör, honung och apelsin, 100 g.

10 g. ekologiskt bivax (gult bivax doftar lite rökigt, vitt luktar nästan ingenting)

25 g. ekologiskt kakaosmör (byt en del mot sheasmör om du har det hemma, det är guld på läpparna)

20 g. ekologisk mandelolja, aprikoskärnolja, arganolja eller marulaolja (någon variant på en rik, mjukgörande olja)

20 g. ekologisk jojobaolja (ger fint glid och binder fukt bättre än andra oljor, kan bytas mot ovanstående olja)

15 g. ekologisk hallonfröolja, tranbärsolja, svartvinbärsolja, ringblomsextrakt eller liknande (en mer aktiv och torr ingrediens som ger färg, doft och de där essentiella fettsyrorna eller växtämnena som bygger upp hudbarriären på sikt)

5 g. fast, svensk honung (Whut! honung! ja, varför inte. I och med att blandningen ska hettas upp kommer vi att döda honungens välgörande enzymer, men sockret blir kvar och hjälper till med att binda fukt och gör att läppbalsamet smakar lite sött. Kan uteslutas. Om något skulle gå snett med din blandning så är det nog honungens fel btw, den är lite experimentell.)

5 g. ekocertifierat, vegetabiliskt glycerin (Fuktbindande. Varken honung eller glycerin är fettlösliga så det här är egentligen ett fusk. Vi smälter ihop allting och vispar i honung/glycerin så att det fördelar sig som pyttesmå droppar i fettet. Funkar inte med cerat i hylsor. Kan uteslutas om du inte har det hemma.)

1 g. / kanske 20 droppar eterisk olja av apelsin (eller vanilj, eller någon annan doft som du gillar, kan uteslutas)

ca 1 krm pigmenterad mica (jag körde med fina "Alabama Rose" från Organic Makers, kan uteslutas)

några droppar naturligt e-vitamin, om du vill få extra hudvårdande egenskaper och lite längre hållbarhet


Gör så här

Väg upp alla ingredienser utom e-vitamin och eteriska oljor i en liten glasskål eller rostfri bunke. Värm över ett vattenbad tills allt har smält. Blanda sedan runt läppbalsamet medan det svalnar med skaftet på en sked, en glasstav eller en stadig liten visp (det kommer att bli kladdigt, KBK). Du kommer att se de vattenlösliga ämnena (glycerin och honung) lägga sig i ett eget lager. När läppbalsamet börjar svalna ordentligt och bli fast, är det viktigt att röra om ordentligt så att dessa fördelar sig i fettet. Tillsätt e-vitamin och eteriska oljor vid ca 30 grader (de är värmekänsliga). Förpacka i små burkar.

Om du använder pigment ska du börja hela processen med att arbeta ihop en pigmentet med en liten del olja, så att det blir en tjock smet. Jobba med en liten tesked eller spatel så att pigmentet blir ordentligt fördelat i oljan. Sedan tillsätter du resten av oljan lite i taget innan du blandar i de övriga ingredienserna. 

Om du inte har tillsatt honung eller glycerin kan du i princip hälla den flytande massan rakt ner i burken och vänta på att det ska svalna. Men om du tar tid på dig att röra om ända tills läppbalsamet är helt svalt får det en mjukare, goare konsistens.

Efter att du har använt läppbalsamet ett tag, särskilt om du har tillsatt sheasmör, kan du råka ut för att det bildas små kulor i läppbalsamet. Det är inget farligt utan bara det fasta fettet som längtar tillbaka till sin ursprungliga form. Kulorna smälter direkt igen vid kontakt med huden. Men ett sätt att undvika det här är att kyla ner läppbalsamet extra snabbt med hjälp av kylskåpet, iskallt vatten, eller till och med frysen. Det kräver att man är väldigt aktiv med skeden/staven/vispen eftersom bivaxet härdas snabbt och kan bilda klumpar om man inte rör om ordentligt. Kyl, veva, kyl, veva, kyl, veva till läppbalsamet är helt kallt. Blir det inge bra? Bara värm upp igen och prova igen. 

Fukta läpparna innan du smörjer in dem, så att det finns fukt för honungen och glycerinet att binda. Sen är du redo att hångla loss.

Storworkshop på Capellagården den 13 maj

Storworkshop på Capellagården den 13 maj

Aight, dags att börja peppa för workshop!

Aight, dags att börja peppa för workshop!