Enkel hemgjord fuktgel med aloe vera

Enkel hemgjord fuktgel med aloe vera

Du har kanske upptäckt lyxen med hemgjord, ekologisk ansiktsolja. Huden dansar av glädje och du skrattar hela vägen till banken. Eller ja, pengarna går i alla fall inte till L'Oréals imperium längre. Hursomhelst!   

Efter en lång smekmånad med ansiktsoljan räcker det plötsligt inte längre. Huden behöver mer. Nämligen fukt. Och gärna fukt + fuktbindare. Produkter med både vatten och olja som ska emulgeras ihop är lite pilliga, men jag har ett hack som går att göra med så lite som fyra ingredienser + vatten.

Aloe vera-gel.

Eftersom oljan står för fettet så duger det ganska bra med en helt vattenbaserad gel under. Köpt aloe vera-gel är väl helt okej, men det är svårt att hålla liv i aloe verans alla aktiva ämnen. Den ska helst användas färsk. Väl i tuben på butikshyllan är det kanske mest vatten och förtjockningsmedel kvar. Inte farligt men inte heller så sexigt. 

Lösningen: frystorkad aloe vera som du svänger ihop till en gel hemma. Så färskt som det kan bli utan att ta det direkt från plantan. Som en bonus kan du pimpa gelen med i princip vilka vattenlösliga ämnen du vill. Och den är enkel att göra, kräver ingen upphettning.

Frystorkad aloe vera hittar du hos Organic Makers. Det här receptet är en lite tweakad variant av deras recept på aloe vera-gel.

Hemgjord fuktgel med aloe vera, 35 ml

28 ml destillerat vatten
2,5 ml glycerin
lite knappt 1/2 krm aloe vera-flakes (0,15 g för att vara exakt)

1/2 krm xanthangummi (mer om du vill ha en tjockare gel)

2,5 ml jojobaolja
1,5 ml SF Leucidal Complete (konserveringsmedel)

Börja med att desinficera alla grejer noga. Koka flaskor och verktyg i 15 minuter, låt torka på en ren yta, sprita det som inte kan kokas. Tvätta händerna noga och sprita av arbetsytan. Om du inte har ett mätglas kan du blanda i en annan behållare, gärna glas, men undvik gamla prylar med mycket repor eftersom de är svåra att få helt rena.

Blanda vatten (jag använder destillerat vatten från apoteket, för att slippa kalk och tungmetaller från kranvattnet), fuktbindande glycerin och aloe vera-flakes i en ren glasbehållare. Använd en liten sked, skaftet på en sked eller en glaspinne. Skaka eller sikta sedan ner xanthangummit. Veva runt tills det börjar tjockna lite, så slipper du klumpar. Det tar totalt ungefär 15 minuter för den att bilda en gel, blanda runt då och då. Sen är det nästan klart!

Jag tillsätter några ml jojobaolja, för att den klarar att binda lite fukt och för att gelen känns lite mer ...nice. Den löser sig inte i gelen eftersom vi inte har något emulgeringsmedel i, men fördelar sig som små, små glittrande droppar i blandningen. Har du ingen jojoba hemma så funkar det utan också.

Nu återstår bara konserveringsmedel. Det här får du inte fuska med om du vill att produkten ska hålla mer än några dagar. Jag har använt ett naturligt, ekocertifierat konserveringsmedel som dessutom vårdar huden (whoa!), länk finns i receptet. Det är inte lika brutalsäkert som konserveringsmedlen i köpeprodukter (som kan skydda en väl formulerad och förpackad produkt i två år) men duger till hemmabruk om du inte sparar flaskan alltför länge.

(Innan man tillsätter konserveringsmedlet är det bra att kolla pH-värdet, eftersom medlet behöver ett visst pH för att funka. Om du ska labba med vattenbaserad hudvård så tycker jag att pH-stickor är en bra idé, de är ovärderliga när du experimenterar. Men här kan vi komma undan med vetskapen om att aloe veran sänker pH:et till ett hud- och konserveringsmedelsvänligt pH 4,5 - 5,0.) 

Om du använder SF Leucidal Complete så ger den gelen en snygg dimmig look. Den kreativa kan droppa i ett par droppar nyponfröolja för en extra fin färg. 

Pimpa receptet 1

Byt ut vatten mot hydrolat för att få ännu fler vattenlösliga aktiva ämnen i gelen. Roshydrolat är en riktig goding!

Skaffa fram 1 g lecitin (jag har sojalecitin från Active Formulas, tipsa om du har sett någon ekocertifierad variant) och blanda ner i jojobaoljan innan du tillsätter den. Lecitinet har en lätt emulgerande effekt!*

Pimpa receptet 2

Tillsätt mer avancerade vattenlösliga aktiva ämnen typ niacinamid, glukosamin eller hyaluronsyra. Det finns att köpa hos Active Formulas, var noga med researchen innan bara. 

Användning

Använd gelen efter rengöring, innan ansiktsolja. Jag brukar lagra på så mycket som huden verkar behöva. På sommaren kan du göra en stor flaska att ha till kroppen. Lycka till!

*Läser nu på Shenet att lecitin inte emulgerar med jojoba. Det har funkat när jag har experimenterat, men kanske ännu bättre ihop med en annan vegetabilisk olja istället? Berätta hur det går om du provar!

Kan vegetabiliska oljor skada huden?

Kan vegetabiliska oljor skada huden?

Save the date! Workshop på Capellagården 13 maj

Save the date! Workshop på Capellagården 13 maj