Enkelt experiment med kokos och hibiskus

Enkelt experiment med kokos och hibiskus

Ni vet hur ett plagg liksom kan låsa upp en garderob? Just nu är hibiskusextrakt i glycerin mitt nyckelplagg. Jag har det i allt möjligt och är lite galen i kombinationen antioxidant, syrligt, fuktbindande och ...rubinrött. 

Extraktet gjorde jag på egen hand för ett litet tag sen, genom att helt enkelt fylla en glasburk med torkade hibiskusblommor, blöta dem med pyttelite hett vatten, täcka dem med glycerin och låta det stå en dryg vecka. Sen silade jag av och hällde upp det flytande guldet i en ren flaska. Här hittar du receptet i detalj med en massa goa bilder.

Häromdagen gjorde jag ett superenkelt experiment där jag blandade i en liten skvätt hibiskusextrakt i kallpressad kokosolja som fått mjukna i rumstemperatur. Så här såg det ut!

Det här är kanske 20 g mjuk, ekologisk kokosolja med en liten hutt (kanske 1 g) hibiskusextrakt. Och en ros. P.g.a. fin.

Vän av ordning tänker nu att ett glycerinextrakt inte kan lösas i fett. Det stämmer! Glycerin löser sig bara i vatten. Om kokosoljan hade varit helt flytande hade hibikusextraktet inte gått att blanda i, utan sjunkit till botten. Men det går utmärkt att blanda ner glycerin i ett fast fett som fått mjukna lite (eller under tiden som en fast fettblandning typ ett body butter håller på att svalna). Eller hälla ner det i en olja och helt enkelt skaka flaskan ordentligt innan applicering. Det här hacket plockade jag upp på den välskrivna bloggen Beauty Comes Clean en gång i tiden.

Det viktiga är att inte smörja in fett/glycerin-blandningen på torr hud. Glycerinet vill binda fukt och finns det inget vatten i närheten så drar det fukt från huden. Okej, tillbaka till den här kokos-hibiskus-grejen!

Blanda runt ett tag. Om blandningen känns för lös är det bara att kyla ner den en stund. Vill man lyxa så passar det fint med lite vaniljextrakt eller eterisk olja av apelsin (eller båda) i den här tjusiga anrättningen.

Voilà! Den här rackarn åker på direkt efter dusch och ger då mjuk och fin hud länge. 

Naturlig hårfärg på utväxt

Naturlig hårfärg på utväxt

When in London

When in London