Hibiskus: anti-aging som i en liten ask

Hibiskus: anti-aging som i en liten ask

Hibiskus! Du sköna blomma. Ni har kanske sett att jag gärna använder hibiskus i hudvård. Det finns goda grunder för det! Häng med så kollar vi in vad den här superblomman egentligen kan göra. I det här inlägget:

  • Hibiskusblommans egenskaper
  • Så gör du blommorna redo för hudvård
  • Produkter med hibiskus som ingrediens


Hibiskus är fullspäckad med syror och antioxidanter

Hibiskusen fullkomligt svämmar över av syror, flavonoider och polysackarider. Syrorna ger en mild peeling och har en antioxidant effekt. Flavonoider är också kraftfulla antioxidanter, varav en grupp (antocyaniner) bidrar till hibiskusens röda färg. Det är samma ämnen som färgar blåbär och röda vindruvor. Antioxidanter lagar små, små fel på cellerna så att de håller sig friska längre, och minskar risken för cancerbildning. Polysackarider hjälper huden behålla fukt och kan lugna irritation. De finns till exempel rikligt i aloe vera.

Om du vill fördjupa dig i hibiskusens kemi finns en jättebra översikt här: Sciencedirect.com.

Syror och flavonoider går att lösa ut i vatten, så att vi kan använda dem i hudvården. En infusion på torkad hibiskus har till exempel visats innehålla en hög andel ellaginsyra, en tannin med rejält antioxidanta egenskaper. (Hibiskusens polysackarider kan vara svårare att få loss med de medel vi har att tillgå hemma i våra kök, de sitter som kolhydrater inne i hibiskusens blad. Kanske om man mosar färsk hibiskus..?)

Lägg torkade hibiskusblad i hett vatten och låt dem dra en kvart (det är det som är en infusion, ungefär samma sak som att göra te). Smaka sedan på vattnet! Det är supersurt. Det är smaken av anti-aging. Hibiskusinfusion går förresten utmärkt att dricka och gör minst lika mycket nytta inuti kroppen som utanpå.
 

Hibiskusinfusion

Hibiskusinfusion

Så gör du hibiskusblommorna redo för hudvård

Jag köper ekologiska, torkade hibiskusblommor och bearbetar dem på tre sätt för att få ut alla aktiva ämnen i hudvården:

  • En infusion med hibiskusblommor och hett vatten (ganska hög koncentration av aktiva ämnen av pH-värdet att döma, kort hållbarhet).
  • Ett glycerinextrakt där hibiskusblommorna fuktas med hett vatten och sedan får ligga i glycerin en vecka (färgen och pH-värdet tyder på en hög koncentration av aktiva ämnen, lång hållbarhet). Här hittar du mitt recept!
  • Kör dem i kaffekvarnen, silar bort de grövsta växtdelarna och får ett finmalet hibiskuspulver (maximal koncentration av aktiva ämnen, jättelång hållbarhet).
     

Använd hibiskus i vattenbaserade produkter och ansiktsmasker

Eftersom hibiskusen är så sur kommer den att ge dina hudvårdsprodukter ett rejält lågt pH-värde. Det gör att man bara kan ha låga koncentrationer i en fuktgel eller ansiktskräm. Jag har två favoritprodukter med hibiskus:

1. Ansiktsmask. Superstjärnan! Använd hibiskuspulver eller hibiskusextrakt för att göra en riktig askungemask. Det blir en peelande mask som ger huden en märkbar lyster efteråt. Använd bara inte för ofta eftersom det är starka doningar. Lera eller honung är utmärkta basingredienser för masken. Här hittar du ett av mina mest använda recept.

2. Ansiktsvatten. Där jag bor har vi hårt vatten, så jag gillar att sopa bort ovälkomna ämnen från kranvattnet och sänka hudens pH-värde med ett svagt surt ansiktsvatten. Hibiskusinfusion eller en svag lösning med hibiskusextrakt fixar biffen!

Jag kan också tänka mig att hibiskuspulver skulle kunna bli en bra kroppsskrubb ihop med lite olja och epsomsalt... Åh! Kan inte att skriva mer nu, måste kasta mig in i köket och experimentera! Ha ha! Leve hibiskusen.

/Anna

When in London

When in London

Kan vegetabiliska oljor skada huden?

Kan vegetabiliska oljor skada huden?