Kan vegetabiliska oljor skada huden?

Kan vegetabiliska oljor skada huden?

Vi är många som har fått upp ögonen för vegetabiliska oljor som hudvård. De är fullpackade med viktiga fettsyror, antioxidanter, växtsteroler, vitaminer och mängder med andra ämnen som forskningen knappt har hunnit kartlägga. De kan ge huden skydd, bygga upp hudbarriären och laga skador på cellerna. Men är de bara av godo?

En av mina favoriter nyponfröolja, med ca 55% linolsyra, 25% alfa-linolensyra och 15% oljesyra enligt Organicmakers.se.

En av mina favoriter nyponfröolja, med ca 55% linolsyra, 25% alfa-linolensyra och 15% oljesyra enligt Organicmakers.se.


Yael Adler om flytande vegetabiliska oljors inverkan på huden

För ett tag sen dök den tyska hudläkaren Yael Adler upp i svensk tv och hennes bästsäljande populärvetenskapliga bok om huden har översatts till svenska. Jag blev intresserad av hennes resonemang om hudens mikroflora och köpte ett exemplar häromdagen. Och fick syn på en rubrik om att vegetabiliska oljor är rena mordet för huden.

WUT!? Bläddrade genast fram och läste att flytande oljor fuckar upp lipidstrukturen i överhuden. Adler menar att alla flytande vegetabiliska oljor lösgör hudens egna fettmolekyler så att barriärskyddet försvagas. 

Ridå. Jag såg hela mitt skafferi med dyrbara, ekologiska vegetabiliska oljor bli värdelöst. Och blev skiträdd att jag farit med osanning på mina workshops. Men så mindes jag alla vetenskapliga, trovärdiga källor jag kollat upp, har jag verkligen läst så himla selektivt?


Fria fettsyror är inte våra vänner

Jag började googla och hittade den här artikeln som beskriver just hur vegetabiliska oljor kan påverka lipiderna i hudbarriärern: Molecular interactions of plant oil components with stratum corneum lipids correlate with clinical measures of skin barrier function (Mack Correa, Mao, Saad, et al i Experimental Dermatology, 2014). Där har man kollat hur oljesyra (den vanligaste fettsyran i vegetabiliska oljor) påverkar hudens barriärskydd, och funnit att den (precis som Adler beskriver) binder sig med och lösgör hudens egna lipider. Det både ökar mängden fukt som försvinner ut ur huden (det som kallas transepidermal water loss eller TEWL) och försämrar hudens förmåga att hålla ovälkomna ämnen ute (penetrerbarheten). Är det nåt sånt här som Adler grundar sitt påstående på?

Här nånstans börjar man känna sina gränser som hobby-kemist. Det är lätt hänt att man plockar upp de begrepp man känner igen och skummar förbi resten. Men det var en sak som stack ut i artikeln ovan: oljesyran i experimentet var i formen av en free fatty acid, eller FFA. Fri fettsyra på svenska. De testade med 100% fri oljesyra, och oljeblandningar där frisatt oljesyra utgjorde som minst 25%. 

Drog mig till minnes något annat jag läst om vegetabiliska oljor: Fettsyrorna i oljorna är vanligtvis inte fria att köra runt på egen hand, utan ihopbundna i så kallade triglycerider. Triglyceriderna är uppbyggda av tre stycken fettsyremolekyler som sitter fast i en glycerolmolekyl. De tre fettsyrorna kan vara samma allihop, eller olika. Och de ser precis likadana ut i vår egen hud. Mitte har en bra förklaring på sin blogg Beauty Comes Clean. 

Bild från Wikipedia.

Bild från Wikipedia.

Om triglyceriden bryts isär, till exempel när oljan härsknar, så kan fettsyrorna frisättas och blir då så kallade free fatty acids. Och då kan de alltså stöka med hudbarriären.

Men en olja med hög andel fria fettsyror är kass. Därför regleras mängden fria fettsyror som får finnas i en olja efter tillverkning. Olivolja får till exempel inte säljas med mer än någon procent fria fettsyror. Jämför med experimentet ovan där forskarna alltså har skapat en oljeblandning med minst 25% frisatt oljesyra.

Jag kan bara dra slutsatsen att det är osannolikt att färska vegetabiliska oljor av hög kvalitet skulle komma upp i de mängderna fria fettsyror. De kommer att hinna börja lukta apa långt innan dess. 

Någon som verkligen är kosmetisk kemist har klurat på precis samma sak i bloggen Realize Beauty och kommit fram till samma slutsats. Läs hennes inlägg här. (För övrigt sååå mycket bra läsning för hudnördar, klicka dig in och förlora dig ett par timmar.)


Förvara dina oljor på rätt sätt, tillsätt antioxidanter och håll koll på bäst före-datum

Var Yael Adler för snabb med att döma ut samtliga flytande oljor för hudvård? Jag vet inte. Det finns till exempel rikligt med forskning som visar på hur solrosolja stärker hudbarriären och minskar TEWL. Linolsyran i solrosoljan anses vara den stora nyttogöraren i det fallet. Så att säga att alla flytande oljor är skadliga låter hårddraget, även om det säkert finns oljor som inte är bra. Finns det andra sätt än genom FFA som vissa oljor kan skada hudbarriären? Jag kommer att fortsätta researcha detta.

Under tiden går vi på det vi vet: fria fettsyror kan skada hudbarriären och de bildas när oljan blir dålig (när den oxiderar). Alltså ska vi se till att oljorna vi använder i hudvård håller hög kvalitet och är färska och fina. Gör så här:

  • Köp oljor från pålitliga leverantörer. Fråga gärna hur oljorna kontrolleras för fria fettsyror.
  • Förvara dina oljor mörkt och svalt. Använd helst bruna glasflaskor till dina oljeblandningar, för att hålla UV-ljus ute.
  • Tillsätt en antioxidant i dina oljeblandningar, till exempel rent e-vitamin eller rosmarinextrakt. Det kommer att hjälpa triglyceriderna att hålla ihop längre.
  • Använd inte gamla oljor. Om oljan börjar lukta skumt, släng ut den.
     


Gör research, testa en olja i taget och kom ihåg fukten

När vi ändå är inne på det här ämnet vill jag påminna om att det finns andra sätt som oljor och andra naturliga ingredienser kan skapa problem. Naturliga ämnen kan vara rejält potenta, och kan precis som en del syntetiskt framställda ämnen trigga allergier eller andra hudreaktioner.

Gör research innan du experimenterar (undvik No Poo-forum och sök vetenskapliga källor istället) och testa gärna en ny ingrediens i taget för att se hur just din hud reagerar. Hudens yttersta lager tar ungefär 4 veckor på sig att förnya sig, så det kan tänkas vara en rimlig testperiod (och ofta upptäcker man snabbare än så om något inte funkar). 

Ett misstag jag själv gjorde i början av DIY-karriären var att överskatta vad en ensam olja kunde göra. Huden behöver ju fukt också! Om man bara smörjer sig med fett kommer huden till slut att torka ut. Här hittar du en enkel hemgjord fuktgel att använd under ansiktsolja. När du blivit mer varm i kläderna kan du göra emulsioner som ännu mer effektivt binder fukt till huden. Och om du vill hålla det enkelt kan alltid köpa en bra fuktkräm eller fuktserum och spetsa den med näringsrik ansiktsolja.

Det är lätt att råka förenkla saker som egentligen är ganska komplicerade. Det finns så mycket vi inte vet och det är så lätt att läsa selektivt på nätet. Men jag tror att man kommer långt med lite ödmjukhet inför sin egen okunskap och försiktig framfart i det hejdlöst roliga. Lycka till med dina egna experiment!

/Anna

Hibiskus: anti-aging som i en liten ask

Hibiskus: anti-aging som i en liten ask

Enkel hemgjord fuktgel med aloe vera

Enkel hemgjord fuktgel med aloe vera