Fixa AHA-syra på flaska med två ingredienser: glycerin och hibiskus

Fixa AHA-syra på flaska med två ingredienser: glycerin och hibiskus

Jag är nyförälskad i hibiskus. Färgen, AHA-syran, antioxidanterna, doften! <3 Så när jag läste det här inlägget om glycerinextrakt skred jag genast till verket. 

Ett glycerinextrakt är ett slags utdrag där man lägger en ört, en blomma, en frukt, en grönsak, (you name it) i glycerin för att dra ut vattenlösliga aktiva ämnen. Andra vätskor som man kan göra utdrag med är alkohol, olja och vinäger. Fördelen med glycerin - ur hudvårdsperspektiv - är att glycerin är vattenlösligt och fuktbindande. Jag använder det till exempel i ansiktsvatten. Genom att göra ett extrakt får man alltså växtens aktiva ämnen plus glycerinets fördelar i ett enda härligt svep. 

Glycerinextrakt med hibiskus, ca 60 ml färdigt extrakt

120 ml. burk
10 g. ekologiska, torkade hibiskusblommor
10 g. hett, rent vatten
100 g. ekologiskt glycerin

Desinficera din burk och ev. verktyg noga, till exempel genom att koka dem i 15 minuter.

Lägg sedan torkad hibiskus i burken. Pytsa över lite hett vatten som stått och puttrat en stund. (Mängden vatten i glycerinextrakt-recept varierar, men jag höll det till ett minimum för att få så lång hållbarhet som möjligt på extraktet.) Låt hibiskusen dra åt sig av vattnet.

Häll sedan över glycerinet så att blommorna täcks, jag behövde ungefär 100 gram. Förslut ordentligt, helst med ett lock i glas eller plast och inte metall som jag hade. Det gick bra, men har man otur kan syrorna i hibiskusen reagera med metallen, och lösa ut icke önskvärda ämnen ur locket.

Låt burken stå mörkt och svalt någon vecka, skaka om då och då. Sen är det bara att sila av glycerinextraktet och föra över i en desinficerad flaska.

True Blood eller hemgjord hudvård?

True Blood eller hemgjord hudvård?

Så använder du hibiskusextraktet

Hibiskus är starkt färgat, väldigt surt, och rikt på antioxidanter och AHA-syra. Glycerinet är i sin tur vattenlösligt och fuktbindande. Alltså passar extraktet bra i vattenbaserade produkter och exfolierande produkter som ska motverka ålderstecken; till exempel ansiktsvatten, rengöring och ansiktsmask. Och när du vill få fin färg på dina skapelser :D

Jag doserar som för glycerin, 2-7%. Kom ihåg att ha koll på pH-värdet bara! I en exfolierande ansiktsmask som du bara använder då och då funkar det bra med ett lågt pH (kanske 3 - 3,5), men i ett ansiktsvatten som du använder dagligen kan det bli för starkt.

Själv gjorde jag ett ansiktsvatten som första produkt med hibiskusextraktet. Dela gärna med dig om du har experimenterat nånting med glycerinextrakt!

Ingredienser till hemgjord hudvård: första inköpet

Ingredienser till hemgjord hudvård: första inköpet

Reparerande ansiktsolja med ringblomma, chia och amarant

Reparerande ansiktsolja med ringblomma, chia och amarant