Ta hand om hudens bakterieflora

Ta hand om hudens bakterieflora

Såg ni Skavlan i fredags? Tyska hudläkaren Yael Adler pratade bland annat om hudens bakterieflora och hur viktig den är för att skydda huden. Så kallad probiotisk hudvård är det senaste skriket och säljs för dyra pengar, men jag har några enklare tips.

1) Hejdå tvål! Tvål är starkt basiskt och sliter bort både snälla bakterier, viktiga fetter och hudens naturligt låga pH. Den sabbar helt enkelt hudbarriären vilket gör huden torr och sårbar för dåliga bakterier, svamp och allergener.

2) Rengör försiktigt, gärna så sällan som möjligt. Olja, lera, honung och havre kan hjälpa till när det behövs mer muskler! Jag har till exempel bytt ut duschtvålen mot fast svensk honung blandat med lite olja. Den löser upp smuts, dödar dåliga bakterier, återställer hudens pH-värde och är dessutom både antiinflammatorisk och antioxidant.

3) Fyll på med goda bakterier från honung och yoghurt. På huden alltså. De har använts som hudvård i evigheters evighet, av goda skäl. De innehåller levande mjölksyrebakterier, några av hudens bästa vänner. Och mjölksyrabakterierna producerar i sin tur mjölksyra som exfolierar försiktigt, motverkar ålderstecken och förbättrar hudens förmåga att behålla fukt. Det ligger något i gamla husmorsknep!

Tänker man i de här banorna får man några miljarder extra kompisar som ger huden äkta TLC. Och det nästan gratis.

Här hittar du tre ansiktsmasker som gynnar finbakterierna!

Ansiktsmask med honung och morotsextrakt

Ansiktsmask med yoghurt och baobab

SOS-mask med honung, yoghurt och havre

Bilder från onsdagens hudvårdsworkshop på Ölands Folkhögskola

Bilder från onsdagens hudvårdsworkshop på Ölands Folkhögskola

Köpefavorit: Estelle & Thild Biohydrate Serum. Och en rant om ekologisk hudvård.

Köpefavorit: Estelle & Thild Biohydrate Serum. Och en rant om ekologisk hudvård.