Köpefavorit: Estelle & Thild Biohydrate Serum. Och en rant om ekologisk hudvård.

Köpefavorit: Estelle & Thild Biohydrate Serum. Och en rant om ekologisk hudvård.

Jag älskar hemgjord hudvård på samma sätt som jag älskar (ÄLSKAR) hemgjorda lussekatter. Köpebullarna är bleka kopior med mycket mindre av det goda i.

Men ibland fuckar man (jag) upp sina experiment. Och ibland står barnet och skriker och köket är stökigt och man (jag) bara kan inte. Det kan också vara så att man precis har börjat tillverka egen hudvård och inte är redo att tackla precis varenda grej man kan tänkas behöva ha.

Då har jag en plan B. En liten handfull noga utvalda köpeprodukter som får gå in och avlasta när det kniper.

Det här är ett fuktserum från svenska Estelle & Thild som heter Biohydrate Thirst Relief Vitamin Serum, som jag har använt av och till i flera år. Jag klickar hem en flaska om jag råkat torka ut mig själv med någon mindre bra uppfinning och behöver ladda om fuktnivåerna i huden. Den har helt okej ingredienser och mättar verkligen huden med fukt.

Just fuktserum är en produktkategori som jag är väldigt förtjust i, eftersom man kan kombinera det med olja och anpassa mängden fukt respektive fett som man behöver just den dagen. Är jag väldigt torr lagrar jag på lite extra fuktserum innan jag avslutar med några droppar olja. I serumet kan man få man vattenlösliga aktiva ämnen (till exempel glycerin och hyaluronsyra) medan oljan innehåller fettlösliga aktiva ämnen (till exempel fettlösliga vitaminer, antioxidanter och växtsteroler). Bra kombo!

Om man är sugen på att prova en enda hemgjord grej är mitt tips att börja med en egen ansiktsolja och kombinera med en ekologiskt certifierad fuktgel eller serum. Den här kan vara ett alternativ! Priset är också helt okej med sina 289 kronor.


Ett litet tillägg när det gäller köpeprodukter. Marknaden för produkter med ekologiska ingredienser har exploderat. Så himla bra! Men det finns några saker med branschen som jag inte diggar:

1) Tillverkarna underblåser konsumenternas oro för saker som parabener, mineraloljor och silikoner, till exempel genom att märka sina produkter med "paraben free". Men det finns igen forskning som visar att ovanstående skulle vara skadliga för huden (tvärtom i vissa fall). Naturlig hudvård är ju skitnice som den är och borde kunna marknadsföras helt på sina egna meriter.

2) Ekologiskt och ekocertifierat är inte samma sak. När vi köper en ekologisk gurka så är 100% av gurkan ekologiskt odlad. När vi köper ekocertifierad hudkräm så räcker det om den innehåller 10% ekologiskt gurkextrakt. Resten kan vara skräp. (Här får man dock påminna sig om att vattenbaserade produkter innehåller en stor del just vatten, som inte kan ekomärkas. Om det är en helt fettbaserad produkt så innebär 10% däremot ganska lite ekoråvara.)

3) Naturligt är inte alltid bra och syntetiskt är inte alltid dåligt. En hel del naturliga ingredienser är till exempel allergiframkallande. Dessutom är mycket av det vi kallar syntetiskt i själva verket naturligt (till exempel mineraloljor). Ett annat exempel är hur den gröna branschen så gärna vill sälja salicylsyra-produkter att de rätt och slätt har döpt om det naturligt förekommande salicin (som finns i pilbarksextrakt) till salicylsyra (som först uppstår när salicin spjälkas och därför måste labbtillverkas). Uppdelningen naturligt/syntetiskt är alltså ofta både falsk och inte så värst intressant - däremot är det intressant hur ingredienserna har producerats; under vilka arbetsvillkor och med vilken miljöpåverkan. Och hur de funkar på huden.

När du gör egen hudvård kan du skräddarsy ingredienserna och dosera dem i mängder som du vet är effektiva. 1,5 gram saffran till en deg, inte 0,15. Du kan också köpa rena, kvalitetstestade och etiskt producerade ingredienser som du själv kan spåra hela vägen till tillverkaren.

Ja, det är ganska exakt som när du köper ekologiska råvaror i affären och lagar bra mat från grunden. Med det sagt blir det övermäktigt för en modern människa att både sylta, safta, sticka, baka, surdega, korva OCH tillverka sina egna hudkrämer. Så ibland köper man färdiggjort. Välj då gärna ekocertifierade produkter för att signalera för marknaden att produkternas ursprung är viktigt för dig. Men var medveten om ovanstående och var en lika kritisk konsument som du är när du köper konventionell hudvård.

End of rant <3

Ta hand om hudens bakterieflora

Ta hand om hudens bakterieflora

Mina egna rynkor, porer och pigmentfläckar

Mina egna rynkor, porer och pigmentfläckar