Mina egna rynkor, porer och pigmentfläckar

Mina egna rynkor, porer och pigmentfläckar

Här har ni mig utan ett uns av någonting utom en lite konstig vitbalans i kameran som jag ändå tycker är till min fördel. Tänker att det är på tiden att jag berättar lite mer om min egen hud, för transparensens skull (alla mina recept är testade på ovanstående ansikte) och för att det kanske kan vara intressant om du har samma hudtyp. 
 

Lite bakgrund

Jag är 34 år, har fött ett barn, sköter kost och motion hyfsat och undviker för mycket sol. Har några gamla synder i form av en deppig period med cigaretter och en väldigt lycklig period med solarier. Plus en hel barndom i Mellanöstern utan så mycket solkräm, de säger att huden minns sånt? :O Men på det hela taget en ganska normal hudhistoria, skulle jag tro.
 

Torr men ändå inte

Jag känner inte igen mig i skönhetsföretagens kategorier: torr, fet eller kombinerad hud. En "kombinerad" hudtyp låter som en slaskhink för att de tusentals skinn som varken är "torra" eller "feta". Jag har ganska lätt för att torka ut, och så har det nog varit sen jag var liten. Jag är en sån som måste smörja insidan av näsan på vintern för att det inte ska spricka. Men sedan jag fick barn har jag samtidigt fått större porer och fler hormonplitor (peakar en gång i månaden). Och just det, pigmentfläckar (på sommaren pryds min överläpp av en stilig pigmentmustasch om solen råkar komma åt där, not so winning).
 

Saker jag tycker att hudvård ska göra

Det jag är ute efter med min hudvård är, i prio-ordning:

1) Återfuktning
2) Att ovanstående inte samtidigt ska orsaka större porer eller finnar
3) Kanske fördröja åldrandet en liten smula
4) Göra pigmentfläckarna mindre framträdande

Notera: Att trolla bort rynkor, porer och pigmentfläckar har inte kommit med på listan. Tänker man antingen blir väldigt fattig eller väldigt ledsen på att försöka.

Det är ungefär enligt kraven ovan som jag formulerar min hemgjorda hudvård. Där har ni min ambitionsnivå.
 

Min lösning: först fukt, sen rätt slags fett

Inom västerländsk hudvård blir man ofta rekommenderad feta produkter om man har torr hy. Men de gör mina porer större samtidigt som de faktiskt inte hjälper så himla mycket mot torrheten. Jag lurade till och med mig själv att börja smörja in ansiktet med rent sheasmör alldeles i början av mina hemgjorda experiment, lovar att berätta mer om det nån gång.

Produkter för fet hy och stora porer brukar däremot vara ytterst light, gärna i gelform utan fett. Möjligen med silikon. Produkter med mycket silikon känns märkligt kvävande på huden (mig veterligen är de dock inte farliga!) och mycket av fukten bara försvinner iväg. Funkar inte heller.

Men så drog jag mig till minnes en säljare från japanska Shiseido (från den tiden när jag la tusentals kronor på högteknologisk köpehudvård) som pratade om hur fett bildar ett lock på huden som kan hålla fukt inne - men också "torrkoka" skinnet om man inte fyllt på med fukt först. Och det stämmer ju. (Planerar ett inlägg om hur huden funkar, men vi tar en sak i taget!)

Och sen läste jag det här blogginlägget som till slut fick den stora fettsyrepoletten att trilla ner. Feta krämer och oljor med hög andel mättat fett och enkelomättade fettsyror kan förvärra stora porer, medan oljor med hög andel fleromättade fetter (särskilt omega 6) verkar kunna mjuka upp sebumet och skydda huden utan att täppa till porerna. 

Alltså har min formel blivit fukt först och fett med en hög andel fleromättade fettsyror sen. Jag smaskar på med så mycket fukt som huden nånsin kan dricka innan jag avslutar med ansiktsolja, till exempel den här. Skulle porerna se onödigt stora och mörka ut efter något misslyckat experiment så duttar jag på lite salicylsyralösning, till exempel den här. (Jobbar på att uppfinna en bra DIY-version av den!) Två gånger i veckan skämmer jag bort huden lite extra med något sånt här. På sommaren kör jag SPF 50 och askorbinsyra mot fläckarna.

Jag vet inte hur jag hade sett ut om jag bara körde köpegrejer eller brände pengar på avancerade ansiktsbehandlingar. Men huden känns bra för det mesta och jag står ut med att lägga upp en nakenbild på mitt ansikte på nätet. Inte minst är det skönt även för själen att ta hand om sig med hudvård som funkar för miljön, och för människorna som producerat ingredienserna till den. Gott så. 

Köpefavorit: Estelle & Thild Biohydrate Serum. Och en rant om ekologisk hudvård.

Köpefavorit: Estelle & Thild Biohydrate Serum. Och en rant om ekologisk hudvård.

Ingredienser till hemgjord hudvård: första inköpet

Ingredienser till hemgjord hudvård: första inköpet