Ingredienser till hemgjord hudvård: första inköpet

Ingredienser till hemgjord hudvård: första inköpet

Du har upptäckt DIY-världen och det snurrar av idéer i huvudet. Men shit, det blir dyrt att köpa tusen ingredienser i ett svep! Ta det lugnt, du kan börja med bara ett par stycken. Här kommer min guide till hur du börjar bygga ett bra skafferi med naturliga, ekologiska ingredienser för hudvård. I det här inlägget kan du läsa om:

  • Att börja med fettbaserade produkter
  • Vegetabiliska oljor
  • Fasta fetter och vaxer
  • Torra ingredienser
  • Inköpsställen
     
Den här fettbaserade trion kan du även göra på Hudvårdsverkstans workshop den 1 mars!

Den här fettbaserade trion kan du även göra på Hudvårdsverkstans workshop den 1 mars!

Börja med fettbaserade produkter

Huden behöver både fukt och fett, men produkter som innehåller vatten kräver lite fler prylar (till exempel konserveringsmedel, emulgeringsmedel och lite mer utrustning).

Om du bara vill känna dig fram lite, börja med att tillverka dina egna fettbaserade hudvårdsprodukter som ansiktsolja, hårolja, kroppsolja, salvor, body balm, läppbalsam och så vidare. Man kommer långt med dem och de är mer förlåtande att tillverka - mängderna behöver oftast inte vara super-duper-exakta.

Konserveringen är också lättare eftersom mögel, svamp och bakterier inte trivs i rent fett. Istället tillsätter man ofta lite antioxidant i form av rosmarinextrakt eller e-vitamin, som hindrar fettet från att härskna. Även utan antioxidant har fettbaserade produkter avsevärt längre hållbarhet än produkter som innehåller vatten.

Fettbaserade produkter får olika konsistens genom att man kombinerar vegetabiliska oljor (till exempel solrosolja och jojobaolja), fasta fetter (till exempel kakaosmör) och vaxer (till exempel bivax). Man kan också tillsätta oljelösliga aktiva ämnen som eteriska oljor och växtextrakt för att få riktigt högpresterande hudvård. 

Det finns också många torra ingredienser som kan vara kul att ha hemma, som man kan blanda med vatten och använda direkt, eller kombinera med oljor i till exempel ansiktsmasker och rengöring. De är också enkla att använda och har lång hållbarhet.

 

Vegetabiliska oljor

Det som skiljer olika oljor från varandra är framför allt deras fettsyror. Du vet, såna där mättade, enkelomättade och fleromättade men brukar prata om i maten. Fettsyrorna ger oljorna helt olika egenskaper på huden, och det är en bra idé att researcha lite för att ta reda på vilka fettsyror som passar vilken hudtyp. Det är bra att använda en blandning av olika fettsyror (huden behöver allihopa), men man kan ha en högre andel mättade och enkelomättade fettsyror om man har torr hud, och en högre andel fleromättade fettsyror om man har lätt för att få acne eller har förstorade porer. Man kan tänka så här:

1. En eller två billigare oljor att använda på kroppen (eftersom det går åt så mycket mer). Några av mina favoriter är solrosolja som kan reparera torr hud och sesamolja som har ett brett spektrum av fettsyror och gör huden mjuk. Köp ekologiska oljor av hög kvalitet, avsedda för hudvård. Fettsyrorna i en olja kan nämligen skilja sig åt beroende på hur den har producerats. Organic Makers och flera andra seriösa råvaruleverantörer redovisar oljans fettsyreprofil på sin webb.

2. En basolja till ansiktet, anpassad efter din hudtyp. Mandelolja är en av de absolut skönaste oljorna att ha på huden, den sjunker snabbt in och känns mjuk som sammet. Mandelolja (och andra oljor rika på enkelomättad omega 9) kan dessutom ta med sig aktiva ämnen djupare ner i huden. Den passar de allra flesta, särskilt om man har torr hy.

Däremot är den mindre bra till acnebenägen hud, som ofta behöver mer fleromättade fettsyror för att hålla sebumet mjukt. Enbart fleromättade fettsyror kan dock göra huden torr. Då kan jojobaolja vara en bra basolja, som egentligen är ett flytande vax och binder fukt bättre än många andra oljor. Den liknar hudens eget fett och blockerar inte porerna. En basolja doseras ofta med 20-50% i en oljeblandning.

3. En eller ett par mer näringsrika och aktiva oljor beroende på vad din hud behöver. Här kan man satsa på lite dyrare oljor som tar din hemgjorda hudvård till nästa nivå. Nyponfröolja, granatäppleolja och arganolja är till exempel rika på ämnen som bekämpar ålderstecken. Gurkörtsolja är kraftigt antiinflammatorisk och kan hjälpa mot både acne och eksem. Svartkumminolja anses kunna läka skadad hud och havtornsolja är rik på omega 7 som har en cellförnyande effekt. Listan kan göras lång, ut på www och utforska! :D De här oljorna ska oftast doseras mellan 5 och 20%.

Denna lilla oljesamling kan du leva länge på. Gör ansiktsolja, hårolja, kroppsolja och rengöringsolja till barnen. Köp gärna till e-vitamin eller rosmarinextrakt för att förlänga hållbarheten på dina oljor. Om budgeten är begränsad så kan du nöja dig här så länge! Finns det några hundralappar kvar i plånboken så lägger du till:

 

Fasta fetter och vaxer

Ett par fasta fetter och ett vax ger dig möjlighet att skapa ännu fler hemgjorda hudvårdsprodukter. Deras mättade fettsyror bidrar också med skydd mot väder och vind.

1. Kokosolja, sheasmör eller kakaosmör är utmärkta för att bygga upp konsistensen på en produkt. Börja med en eller två av dessa. Själv gillar jag kokosoljans snabbsmältande och bakteriehämmande egenskaper, och använder den i body balms och deodorant. Sheasmör är lite fastare och bildar ett härligt fluff när det vispas, dessutom är det en riktig snällis för torr hud. Och kakaosmör doftar precis så gott som man tänker sig. Här är ett recept med fasta fetter som bas!

2. Ett vax räcker till att börja med. Det har en högre smältpunkt än de fasta fetterna, vilket ger dina produkter en mer stabil konsistens. Dessutom gör vax ett utmärkt jobb med att skydda huden och kan binda lite fukt. Jag gillar bivax, och brukar faktiskt köpa det vita, filtrerade vaxet för att det inte ska dofta så starkt i produkter för kroppen. Det finns även helt vegetabiliska vax om man föredrar det. Använd till exempel i salva och läppbalsam. 

 

Torra ingredienser

Inom den här kategorin hamnar leror, salter, mjöl och växtpulver. Ingen av dem är absolut nödvändiga precis i början, men de är ofta ganska billiga att köpa och roliga att jobba med. I mitt skafferi hittar du:

1. Kaolinlera. Detta är en supersnäll lera som funkar för alla hudtyper. Jag använder den framför allt i ansiktsmasker, men även i hemgjort smink. Den tillför mineraler och drar ut smuts. Vill man ha lera till rengöring kan rassal vara ett bra alternativ.

2. Magnesiumsalt. Saltet används till kroppsskrubbar, badsalt och saltspray. Magnesium är viktigt för musklernas funktion, och tas upp via huden om den får kontakt med vatten.

3. Kolloidalt havremjöl. Mjukt som sammet, lugnande för huden och antioxidant. Det går även att mixa ner vanliga havregryn till ett användbart mjöl. Används i ansiktsmasker och rengöring.

4. Örter, blommor och pulver. Hibiskusblommor, nässelpulver, nyponpulver, vitt te, rå kakao, torkade örter... Ta det som du tycker verkar kul! Dessa ger ifrån sig kraftfulla aktiva ämnen i kontakt med vatten och blir till exempel en fin boost i hemgjorda ansiktsmasker. 

5. Honung. Okej det här är ingen torr ingrediens men äsch. Honung är en jättefin bas för ansiktsmasker och rengöring. Strunta i billig flytande honung, de är ofta upphettade så att de aktiva ämnena är förstörda. Fast, svensk honung är varsamt behandlad, har kvar alla sina näringsämnen och är lättare att jobba med. Dessutom gynnar du det lokala ekosystemet genom att köpa närproducerad honung. Läs mer om honungens hudvårdande egenskaper här.

 

Inköpsställen

Var får man tag i allt det här då? Internetz såklart. Här är några svenska företag som du kan kolla in:

Organic Makers

Naturkosmos

Devaz

(Kommentera gärna om du vill lägga till någon i listan!)

Okej! Redo att börja blanda? Här hittar du en lista på den mest nödvändiga utrustningen. Det mesta har du redan hemma i köket. Lycka till!

Mina egna rynkor, porer och pigmentfläckar

Mina egna rynkor, porer och pigmentfläckar

Fixa AHA-syra på flaska med två ingredienser: glycerin och hibiskus

Fixa AHA-syra på flaska med två ingredienser: glycerin och hibiskus