Lyxig ekologisk ansiktsolja för alla hudtyper

Lyxig ekologisk ansiktsolja för alla hudtyper

Det här är ett recept på ansiktsolja med några få men väldigt noga utvalda ingredienser. Resultatet är tamejfan kärlek på flaska. Att smörja sig med en sån här olja är att älska sig själv. Och jag vågar lova att den funkar för de flesta, oavsett om man är torr, har acne eller vill förebygga ålderstecken.

hudvardsverkstan-hemgjord-ansiktsolja-kaktusfikon-1.jpg

Valet av oljor: fleromättade fettsyror och antioxidanter

Vadå "för alla hudtyper" tänker du, vilket skitsnack. Men ja. Jag har plöjt igenom alla de vanligaste oljorna i hudvård och läst så mycket forskning som jag kunnat komma över, och faktum är att samma oljor som hjälper mot acne (till exempel gurkörtsolja, nyponfröolja och hampfröolja) också hjälper mot torr hud och eksem. Och har ofta de mest kraftfulla anti-aging-egenskaperna. 

Den gemensamma nämnaren är fleromättade fettsyror, som omega 3 och 6. Forskarna verkar inte ha alla orsakssamband klara för sig, men fleromättade fettsyror verkar kunna göra ett bra jobb med att bygga upp hudbarriären och dämpa inflammation. Samma oljor har ofta ett högt innehåll av fina oförtvålbara ämnen som polyfenoler och fytosteroler, som har antioxidanta och antiinflammatoriska effekter.

Den vanligast förekommande fettsyran i flytande vegetabiliska oljor är emellertid oljesyra. Oljesyra verkar ha förmågan att öka hudens genomtränglighet. Dessvärre finns studier som visar att oljesyra ökar hudens förlust av fukt och kan orsaka irritation. Jag kanske får anledning att ompröva den här oljesyre-hypotesen när forskningen klarlagt mekanismerna bakom de olika fettsyrornas påverkan på huden, men tills dess så väljer jag bort oljor som är rika på oljesyra. Det gäller till exempel mandelolja, aprikoskärnolja, sesamolja och olivolja som alla används en hel del i hudvård. Läs mer i mitt inlägg Kan oljor skada huden? Del två.

Utan oljesyra får man ett annat problem: oljor som är rika på fleromättade fettsyror känns nästan alltid torra på huden. De jobbar liksom på lång sikt med att bygga upp huden - men just i stunden ger de inte så mycket "gutt" om man känner sig torr. Men vet ni! Jojobaolja. Jojoba innehåller inga av de vanliga fettsyrorna alls. Det är nämligen egentligen ett flytande vax, som liknar hudens sebum en hel del. Och de studier som har gjorts på jojoba visar inga negativa effekter. Till skillnad från de torra omega 3 och 6-oljorna så stannar jojoba kvar på huden en stund och gör ett riktigt bra jobb med att låsa in fukt. Så om du är torr är jojoba en riktig vän. Har du inte jojoba hemma kan arganolja också funka.

Jag har också använt kaktusfikonfröolja som är riktigt speciell. Trots att den till störst del består av omega 6 linolsyra känns den riktigt, riktigt mysig på huden. Den är dyr som bara den men värd varje krona. Organic Makers har den mest prisvärda kaktusfikonfröoljan i Sverige just nu, kan rekommendera att investera i en liten flaska därifrån.

Okej nu är du nog redo för receptet. Nu kör vi!

Lyxig ansiktsolja med Instagramvänlig etikett :P

Lyxig ansiktsolja med Instagramvänlig etikett :P

Lyxig ekologisk ansiktsolja

34,5% ekologisk jojobaolja (skön och skyddande)
30% ekologisk tranbärs- eller hallonfröolja (rika på både omega 3 och 6, luktar gott)
20% ekologisk kaktusfikonfröolja (rik på omega 6, skön känsla)
10% ekologisk granatäppleolja (rik på omega 5, kraftfullt antioxidant)
5% ekologiskt chia-extrakt (ovanligt hög andel omega 3)
0,5% co-enzym Q10 (anti-aging, kan exkluderas)

Den här kompositionen är också gjord för att få en snygg guldgul färg och dofta gott. Jag hade både tranbär och hallon hemma och körde faktiskt båda två (alltså 15% av varje) för den goda doftens skull, men det funkar utmärkt med den eller den andra.

Vill man har en djupt rödorange olja kan man byta tranbär eller hallonfrö mot nyponfröolja som har en liknande fettsyreprofil, men det ger en lite matigare doft. Om man har väldigt fet hy kan man minska på mängden jojoba och öka andelen tranbär eller hallon. Om man tvärtom är väldigt torr kan man öka andelen jojoba + kaktusfikon och minska övriga. 

Jag tillsatte också co-enzym Q10, ett fettlösligt pulver som hjälper cellernas mitokondrier att fungera. Det finns gott om bevis för att det förebygger hudens ålderstecken, men när man köper en Q10-kräm i affären innehåller den inte så mycket Q10. Man ska helst upp i 0,5 % - 1 %, vilket ger produkten en kraftigt gul färg. Du köper Q10 hos exempelvis Active Formulas.

Co-enzym Q10 in action!

Co-enzym Q10 in action!

Gör så här

Bestäm dig för hur mycket olja du vill göra och räkna ut mängderna. Ska du göra 30 ml så tar du alltså 30 x procentsatsen för oljan = mängden. Det spelar ingen större roll om du sedan väger mängderna på en våg (gram) eller mäter upp dem i mätglas (milliliter). Sen är det bara ett hälla ner dem i en lämplig bägare eller direkt i flaskan och blanda runt lite grann.

Om du använder Q10 ska du lösa upp det i en mindre mängd olja innan du blandar i det (inte göra som jag och hälla det rakt i stora behållaren pga gör sig bättre på bild).

Oljor som är rika på fleromättade fettsyror oxiderar (härsknar) snabbare än andra. Jojoba-oljan hjälper till att förlänga hållbarheten, men du bör använda färska oljor och eventuellt tillsätta en extra antioxidant i form av 0,1% e-vitamin (doftlöst) eller rosmarinextrakt (luktar rosmarin) för att oljan ska vara stabil. Då håller ansiktsoljan länge, upp till ett år ungefär.

hudvardsverkstan-hemgjord-ansiktsolja-fikonfroolja-4.jpg

Använd oljan ihop med fukt

Använd oljan på fuktig hud, över serum eller fuktgel eller blandad i din vanliga hudkräm. Här får du experimentera dig fram till vad som funkar för din hud. Det enda jag inte rekommenderar är att använda den direkt på torr hud - du måste mata in lite fukt först. Tänk också less is more. En vanlig hudkräm innehåller oftast inte mer än 20% fett. Skulle du smörja på lika mycket olja som du brukar ha kräm så blir det väldigt mycket fett! Det räcker med 2-3 droppar, bara precis så mycket som du känner att huden kan dricka upp.

Jag har också tagit för vana att klappa in oljan snarare än gnugga in den, för att minimera risken att störa hudens befintliga fettstruktur. Vet inte om det är så vetenskapligt men jag tycker att det känns bra :D Du behöver kanske inte heller ha oljan i hela ansiktet, om du till exempel har en fet t-zon kan det räcka att klappa in oljan på kinderna. 

Hoppas att du gör den här oljan och gillar den lika mycket som jag gör! 

<3 /Anna

3 x fina fotbad med salt och ekologiska örter

3 x fina fotbad med salt och ekologiska örter

Hudvårdsverkstan testar: NIOD Survival 30

Hudvårdsverkstan testar: NIOD Survival 30