Så desinficerar du glasflaskor för hudvård

Så desinficerar du glasflaskor för hudvård

Glas är helt klart mitt favoritmaterial att förvara hudvård i. Det är snyggt, säkert och lätt att återanvända. Här kommer mina bästa knep för att rengöra och desinficera glasförpackningar! Metoden går såklart också att använda för all utrustning som tål att kokas. Har du fler bra tips? Kommentera!


1. Preppa

Innan vi sätter igång med att diska och desinficera ska flaskorna och burkar preppas lite. 

Tomma förpackningar och gamla experiment som inte blev bra.

Tomma förpackningar och gamla experiment som inte blev bra.

Ta bort etiketter. Såna här vinyletiketter tycker jag är lättast att ta bort innan de har blivit blöta. Har man tur följer det mesta av limmet med. Har du en flaska med pappersetikett kan den ligga i hett vatten tills etiketten börjar lösas upp.

hudvardsverkstan-desinficera-glasflaskor-3.jpg

Ta bort pumpar och lock. Aluminiumlock kan du diska och koka, men såna här plastpumpar är svårare. Jag försöker återvinna allt som går, men de här rackarna alltså! De tål inte kokning så bra på grund av plasten, och det fastnar vatten i loppet.

Om det bara har varit ren olja i pumpen är det osannolikt att det har vuxit bakterier eller mögel i den, däremot härsknar gammal olja så det måste bort. Om pumpen är någorlunda fräsch så återanvänder jag den en gång genom att pumpa igenom den med en neutral olja och torka av den innan jag sätter på den på en ny flaska. Nästa gång slänger jag den. 

Om det har varit någon form av vattenbaserad produkt i pumpen så måste den kokas eller spritas. Man kanske kan pumpa igenom sprit men det känns lite vanskligt. Har det varit vatten i pumpen så slänger jag den oftast och tar en ny. Kommentera gärna om du har bra tips på hur man skulle kunna göra istället!

hudvardsverkstan-desinficera-glasflaskor-4.jpg

Torka ur förpackningarna med hushållspapper. Om burken eller flaskan har innehållit något fett (typ ansiktsolja, läppbalsam eller salva) ska du vara extra noga - det där fettet är jobbigt att diska bort och täpper till avloppet nåt förjävligt. Om du tycker att det känns slösigt med papper får du väga det mot miljökostnaderna för fettproppar i avloppet. Dessutom krävs mycket mindre vatten och diskmedel i de följande stegen. Pappret vinner!


2. Diska

Preppat och klart, dags att diska!

hudvardsverkstan-desinficera-glasflaskor-5.jpg

Förutom en vanlig diskborste har du stor nytta av en stor och en liten flaskborste plus ett sånt här koppartrassel eller Svinto.

hudvardsverkstan-desinficera-glasflaskor-6.jpg

Linsåpa är skonsamt men effektivt att diska med, vanligt diskmedel funkar såklart också bra. Du kan också passa på att ta fram en flaska ättika, snart får du vad vi ska ha det till!

hudvardsverkstan-desinficera-glasflaskor-7.jpg

Diska noga. Det här är lite trööökigt men om det finns rester av produkten kvar så kommer det att fucka upp kokningen. Se också till att skölja riktigt noga så att inga rester av diskmedel finns kvar.

hudvardsverkstan-desinficera-glasflaskor-8.jpg

Använd sedan kopparskrubb eller Svinto för att få bort de sista limresterna från etiketten. Det här är ett av mina bättre hack, det går gissningvis tiotusen gånger lättare än att köra med diskborsten.

hudvardsverkstan-desinficera-glasflaskor-11.jpg

Wut! Denna är ej godkänd. Om du kokar en flaska som har lite fett eller limrester kvar, kommer v.a.r.e.n.d.a. grej som också låg i grytan att ha ett tunt lager av fett eller klister på när de kommer upp. Ta det från någon som provat :D Det är bättre att lägga lite extra tid på det här momentet än att behöva börja om från början.

hudvardsverkstan-desinficera-glasflaskor-12.jpg

Så här ska det se ut! Jag brukar torka förpackningarna lite med en handduk efter disk bara för att verkligen kunna se att de är fria från lim, fett och diskmedel. För att vara godkänd för kokning ska flaskan eller burken alltså redan vara riktigt ren. Kokningen tar sedan hand om skiten som vi inte kan se.

Ta gärna också en koll så att flaskan, burken eller glasbägaren inte har fått några repor invändigt. Där sätter sig bakterier som är svåra att få bort. Ser du några repor är det dags att pensionera grejen och använda den som blomvas eller bomullstussförvaring.


3. Koka

Det finns olika sätt att desinficera glas; man kan köra dem i ugnen och allt möjligt. Jag tycker att kokning är enklast. 

hudvardsverkstan-desinficera-glasflaskor-9.jpg

Ett till life hack! Tillsätt något surt i vattnet så fastnar inte beläggningar på glaset. Det gäller särskilt om du som jag bor nånstans med hårt vatten (tänk typ Skåne och Öland). Jag kör med kanske en halv tesked ättika till en stor gryta.

hudvardsverkstan-desinficera-glasflaskor-10.jpg

Just det. Innanför nya lock sitter ett litet skydd av kartong och plast som gör att produkten inte får kontakt med själva locket.

När locket är helt nytt kokar jag det inte utan torkar bara av det med lite sprit. Men om det ska återanvändas plockar jag ut kartongbiten med en kraftig pincett och slänger bort det. Om locket är av aluminium bör du sedan inte använda det ihop med sura vattenbaserade produkter, eftersom de reagerar med metallen. 

Bakelitlock klarar kokning ganska bra, men där sitter ofta den där lilla kartongbiten fast med ett lim som är hart när omöjligt att få bort. (Eller hur borde vi använda uttrycket hart när oftare? Så fint!) Därför kör jag oftast aluminium som är lite lättare att återanvända. 

hudvardsverkstan-desinficera-glasflaskor-13.jpg

Rena, limfria, pappersfria, lite ättika... Klart för start! Koka under lock i minst fem minuter (jag brukar köra 15 bara för att vara på den säkra sidan).

Det här tar bort de flesta mikroorganismer, men det finns bakterier och annat som överlever kokning genom att bilda sporer = små tidsinställda bomber som väntar på bättre förhållanden och sedan börjar växa till sig igen. Det här är alltså inte samma sak som att sterilisera grejer i en autoklav, men en sån kan ju de flesta av oss bara drömma om så det här får duga.

Det viktiga är att vara medveten om att inte ens kokning dödar allt. Du måste fortfarande vara supernoga med tillverkningen och tillsätta konserveringsmedel i vattenbaserade produkter för att inte dina produkter ska bli små nöjesparker för mikroorganismer. Det här gäller för övrigt särskilt produkter med naturliga ingredienser som är extra smaskiga för alla små bestar där ute. Mvh Sju poäng i livsmedelsteknik.


4. Torka

Snart är dina grejer klara för nya hudvårdsuppfinningar. Sista biten:

hudvardsverkstan-desinficera-glasflaskor-14.jpg

Plocka försiktigt upp prylarna ur den kokande vattnet. Här kan man skålla sig duktigt så ta det lite kallt. Jag har en stor pincett som jag plockar med, den hade varit ännu bättre med silikongrepp. (Vet du nån? Tipsa!) Pincetten får för övrigt också koka med i grytan så att den är desinficerad när jag hanterar förpackningarna. 

Låt dem sedan torka på en ren ( = tvättad i 90 grader) handduk.

hudvardsverkstan-desinficera-glasflaskor-15.jpg

Voilà! Som nya. Jag är lite pedant (eller rättare sagt snål, vill inte behöva slänga kärleksfullt tillverkad ekologisk hudvård pga slarv med rengöringen) så jag brukar även torka av dem med sprit innan jag fyller dem med något. 

Fan nu är jag sugen på att gå och blanda nåt. Ses! :D /Anna

Kampen för smoooth sheasmör

Kampen för smoooth sheasmör

Tre steg till en bra ansiktsolja

Tre steg till en bra ansiktsolja