Tre steg till en bra ansiktsolja

Tre steg till en bra ansiktsolja

Ansiktsolja är en sån himla superfavorit! Det går snabbt att göra och det är nästan FÖR enkelt att packa in de absolut lyxigaste, mest kraftfulla ingredienserna. När man gör sin olja själv kan man gör den exakt som man vill ha den, välja kärleksfullt producerade ingredienser och dessutom maxa på med de allra lyxigaste ingredienserna utan att oljan kostar som en resa tur och retur till månen.

Här kommer min guide till en bra ansiktsolja! Tänk i tre steg:


1. Välj fettsyreprofil

Efter att testat, fuckat upp, justerat, testat, fuckat upp, justerat, testat och så vidare har jag till slut hittat rätt fettsyreprofil för mig, och det vette tusan om inte samma funkar hyfsat bra för de flesta. 

Men vänta, vadå fettsyreprofil? Jo, vegetabiliska oljor består till störst del av triglycerider som i sin tur består av tre fettsyrekedjor som hålls ihop av en glycerolmolekyl. Vilken typ av fettsyror en olja innehåller har stor betydelse för oljans känsla och effekt på huden.

Fettsyror delas in i tre kategorier (du känner igen det här från skolan): mättade fetter, omättade fetter, fleromättade fetter. Dessa delas i sin tur in i olika typer beroende på hur deras molekyler ser ut: omega 9, 6, 3 och så vidare.

Fleromättade fettsyror som omega 3, 6 och 5 har bevisat goda effekter på huden. De kan stärka hudbarriären, lugna inflammation och neutralisera fria radikaler. Jag har inte sett någon studie där de har orsakat besvär för huden i form av acne eller irritation - tvärtom. Dessa tre är essentiella dvs. att de måste fås via kosten eller smörjas på huden. Även omega 7 (en icke essentiell, enkelomättad) har en regenererande effekt på huden och finns naturligt i hudens slemhinnor, men minskar med åldern.

En viktig parentes som måste in här: de flesta studierna inom det här området är gjorda på helt rena fettsyror, alltså inte fettsyror i triglycerider i oljor. Vi vet faktiskt egentligen inte så mycket om fettsyrornas funktion när de är låsta i oljornas fettmolekyler. Men! Det finns däremot studier på vegetabiliska oljor, där oljor som är rika på fleromättade fettsyror mer konsekvent har visat positiva effekter på huden än oljor som är rika på enkelomättade fettsyror.  Orsakssambanden är alltså inte solklara men mycket pekar på att de där fleromättade fettsyrorna gör *nånting bra* även när de är låsta i triglycerider i oljor.

Alltså brukar jag plocka ut oljor som innehåller mycket av just omega 3, 6, 5 och 7:


Omega 3 och 6: Hampfröolja, nyponfröolja, hallonfröolja, tranbärsolja, svartvinbärsolja, sacha inchi-olja.

Omega 6: Solrosolja, kaktusfikonfröolja, druvkärnolja, gurkörtsolja, tistelolja, valnötsolja, svartkumminolja.

Omega 5: Granatäppleolja.

Omega 7: Havtornsolja.


En liten nackdel med de flesta av ovanstående oljor är att även om de långsiktigt förbättrar hudens förmåga att binda fukt, så känns de lite torra just för stunden. Därför brukar jag kombinera med 20-30% jojobaolja, som stannar kvar längre på huden och mjukgör bättre. Öka andelen om du är en supertorris. Jojoba är egentligen ett flytande vax och liknar vårt sebum så mycket att det sällan orsakar några problem oavsett hudtyp. Om du inte gillar jojoba kan du prova ängskrasse (meadowfoam) eller en lite större andel arganolja.


2. Slipa på detaljerna: färg, doft, oförtvålbara ämnen

Blandar man hampfröolja och nyponfröolja blir ansiktsoljan brun. Ren gurkörtsolja luktar förjäkligt. Även om det kanske gör stor nytta för huden så känns det inte jättehärligt att använda oljorna :D Så därför brukar jag tänka lite på färg och doft när jag kombinerar oljor. Hallonfröolja är till exempel starkt gul och doftar underbart - då är det gött att kombinera med andra oljor som är gula eller röda och som inte tar över den goda doften.

Förutom fettsyror innehåller oljor oförtvålbara ämnen som oljelösliga vitaminer, växtsteroler och polyfenoler. Alla dessa funkar lite som medicin på huden; snackar med våra celler, dämpar inflammation och tar hand om fria radikaler. Det kan vara trevligt att välja minst en olja som är rik på oförtvålbara ämnen. Några exempel är arganolja, kaktusfikonfröolja och svartkumminolja.


3. Lägg till aktiva ämnen

När du känner dig bekväm med de olika oljorna kan du fundera på att tillsätta oljelösliga aktiva ämnen och växtextrakt. Nu snackar vi verkligen lyxig hudvård! E-vitamin är en bra början, det vårdar huden och förlänger hållbarheten på oljor som är rika på fleromättade fettsyror. Använd med max 0,1% i dina blandningar (mer kan ha en pro-oxidativ effekt). Sen finns saker som ceramider, co-enzym Q10, squalene, kelpextrakt, morotsextrakt, chiaextrakt... you name it. Här kan du läsa mer om några av mina favoriter och var man köper dem. Prova en grej i taget och testa hur din hud gillar det!

Här hittar du ett exempel på en ansiktsolja med ovanstående formel: Lyxig ansiktsolja för alla hudtyper. Det enda som egentligen saknas är havtornsolja, men den fick vila på hyllan denna gången för att inte ta över den solgula färgen och fruktiga doften. 


Vad ska man undvika?

Jag undviker omega 9 (oljesyra) och essentiella oljor i ansiktet - de kan irritera. Här kan du läsa mer om problemet med oljesyra. I övrigt så är det mest en fråga om vad just din hud gillar och inte. Om du har acne, se upp med mättade fettsyror som kan täppa till porerna. Om du är känslig, var noga med att patch-testa växtextrakt innan så att de inte triggar en allergisk reaktion. 

Du behöver inte heller smörja in hela ansiktet med oljan - jag undviker till exempel området runt ögonen som är känsligt på mig, och blandar gärna oljan med en kräm eller ett serum så att jag samtidigt får fukt. 


Köpa ingredienser

Precis som när man lagar mat är råvarorna allt. Samma typ av olja kan ha helt olika fettsyror och oförtvålbara ämnen beroende på hur växten har odlats och oljan har framställts (lex solrosolja). Det är också jätte-jätte-viktigt att använda färska oljor - ju högre andel fleromöttade fettsyror ju snabbare härsknar oljan, vilket skadar huden. 

Köp ingredienser från pålitliga leverantörer och betala vad det kostar. Det är så himla värt! I Sverige finns tills exempel Organic Makers och Naturkosmos. Jag har också just provat arganoljan från Bare Origin, den är kanonfin och kommer direkt från ett kvinnligt kooperativ i Marocko. Rekommenderas! Jag har även beställt oljor från brittiska eNaissance och tyska Aliacura och varit supernöjd.

Lycka till med din ansiktsolja! Berätta gärna hur det går :) /Anna

Så desinficerar du glasflaskor för hudvård

Så desinficerar du glasflaskor för hudvård

Hur skapar man ett eget recept på hudvård?

Hur skapar man ett eget recept på hudvård?