Body balm för lata söndagar

Body balm för lata söndagar

För ett litet tag sen beställde jag hem en drös böcker med recept på hemgjord hudvård. Återkommer med recensioner, men en som jag verkligen fastnade för är Karen Gilberts "Natural Beauty". Istället för att mata på med hundra halvdana hopkok har hon gjort 35 riktigt välgjorda recept på nybörjarnivå, med foton som visar tillverkningen steg för steg. Jättebra metodträning! Hon är också mer noggrann med vetenskapligheten än de flesta andra, det gillar jag.

En liten nackdel är att recepten inte är angivna i vikt eller procent, utan i volym (milliliter, droppar, teskedar och så vidare). Karen Gilbert kommenterade själv på Instagram att det beror på att jänkarna är så ovana vid att väga saker att förlaget propsade på att recepten skulle skrivas så. Kom igen USA! :D Jag har bearbetat receptet en liten smula och översatt volymenheterna till vikt (på ett ungefär). Här kommer min version:

Göttigt Body balm 120 ml. / 110 g.

10 g. bivax
30 g. ekologiskt kakaosmör
30 g. ekologiskt sheasmör paradoxa
25 g. ekologiskt mangosmör
15 g. solrosolja
eteriska oljor om du vill

Det här balmet innehåller inte mindre än tre olika fasta fetter. Kakaosmör är ganska hårt i rumstemperatur och doftar lite chokladigt på huden. Sheasmör är lite mjukare och intensivt vårdande, men kan lukta just smör när man använder det rent. Mangosmör är också ganska fast men har en sammetslen känsla och penetrerar huden snabbare än de andra.

Mangosmör är lite omdebatterat eftersom mango besprutas så hårt, men jag ville gärna testa för konsistensens skull. Du kan byta ut det mot till exempel kokosolja, men det ger balmet en lite halare karaktär. Ekologiskt mangosmör hittar du hos Ekendahls.

Bivax har en hög smältpunkt, vilket gör balmet stabilt. Det ger också en jätteskön, skyddande känsla på huden. Jag undviker att ha bivax i ansiktet, men på kroppen är det bästa grejen! Särskilt på vintern. Sen valde jag solrosolja som är rikt på linolsyra, som inte bara skyddar för stunden utan bygger upp hudens förmåga att behålla fukt på lite sikt. 

Om du vill kan du tillsätta upp till 1% eteriska oljor också. Nu luktar balmet ganska gott i sig tack vare kakaosmöret, men citrusdofter gör sig riktigt bra i mixen.

Eftersom balmet inte innehåller något vatten behövs inget konserveringsmedel. Kalas!

hudvardsverkstan-hemgjord-body-balm-karen-gilbert.jpg

Gör så här

Väg upp alla ingredienser utom ev. eteriska oljor i en rostfri bunke eller glasbägare. Värm behållaren över ett vattenbad som håller cirka 70 grader, mer behövs inte. När allt har smält, sänk värmen och låt behållaren stå på låg värme i 20 minuter. Enligt Karen Gilbert ska detta göra att balmet inte blir grynigt längre fram (det är annars lätt hänt, särskilt med sheasmör).

Häller du sedan direkt upp balmet på burk, så blir konsistensen ganska fast när det stelnar. Jag väntade tills balmet började stelna men fortfarande gick att hälla och förpackade sedan balmet i en glasburk. Här får du labba lite; om du vill så kan du veva runt i balmet tills det är helt svalt (till och med kyla det i kylskåpet) för att få en mjukare konsistens. Nackdelen är att man då lättare får klumpar i det. Om du använder eteriska oljor ska de i sist, när balmet är 30 grader eller svalare.

Sen tappar du förslagsvis upp ett bad, smyger med dig ett glas vin och njuter av att smörja in dig efteråt. Tricket med balms är "less is more". Tänk bort den där näven hudkräm och smörj bara in precis så mycket balm som huden dricker upp. Sen kommer du typ gå omkring och ta på dig själv för din hud blev just en sammetskostym.

Såna här produkter som innehåller mycket mättat fett håller länge, men jag brukar satsa på att använda upp det inom några månader. 

Lycka till, och berätta hur det går!

/Anna

 ***UPDATE! Nu var jag allt lite snabb. Efter en kall natt blev balmet (balmen?) lite för hårt, så till en annan gång kommer jag nog att minska på bivaxet och öka upp den flytande oljan en del. Den här varianten funkar nog alldeles perfa när det är varmt, men nu är det dags att vinteranpassa bivaxprodukterna så att de håller sig mjuka trots kylan. Återkommer nog med en ny vinter-variant vad det lider. Hepp!***

Hudvårdsverkstan testar: NIOD Survival 30

Hudvårdsverkstan testar: NIOD Survival 30

Anteckningar från labbet: Jakten på rätt emulgeringsmedel

Anteckningar från labbet: Jakten på rätt emulgeringsmedel