Hemgjord zinksalva

Hemgjord zinksalva

Zinkoxid är väl beprövat på huden och kan användas som antioxidant, UV-skydd och för att lugna irriterad hud. En kanoningrediens! 

Gammal hederlig köpezinksalva för barnrumpor innehåller ofta parfym och mineraloljor. Mineraloljor kan man kanske leva med, de är inte farliga och bildar en skyddande hinna över känslig hud. Men parfym i rumpan? Nej för sautan. När vi ändå är igång kan vi byta mineraloljorna mot ekologiska, vegetabiliska oljor som vi vet är rättvist producerade och som inte bara skyddar utan också ger näring till huden. Här kommer en storsäljare här på hemmaplan.

Till det här receptet behöver du ha en våg, en bred kastrull till vattenbad, en behållare att blanda i, en tesked att mosa zinkoxiden med och skaftet på en sked eller en glasstav att blanda med. Och sen en burk eller två att förvara alltihop i, receptet räcker till en 60 ml burk som på bilden och en mindre burk att lägga i skötväskan. Koka och torka gärna grejerna innan så att de är riktigt rena.

Hemgjord zinksalva, ca 80 ml

20 g. ekologisk, kallpressad solrosolja
20 g. ekologisk, kallpressad rapsolja
20 g. ekologisk, kallpressad hampfröolja
15 g. ekologisk, kallpressad gurkörtsolja
15 g. zinkoxid
20 g. bivax

Jag har valt solrosolja som är mild och har bevisats kunna stärka hudbarriären, rapsolja som är fetare och kan dämpa inflammation, hampfröolja som kan motverka eksem och gurkörtsolja som innehåller en hög halt av en kraftigt antiinflammatorisk fettsyra som kallas GLA. Men det går också alldeles utmärkt att bara köra solrosolja eller rapsolja, eller 50/50 solros och raps, eller nästan vilka oljor du vill som är milda och lugnande. Man också byta en del av oljorna mot sheasmör och minska lite på bivaxet. Här spelar de exakta mängderna inte jättestor roll!

Jag har köpt ingredienserna, inklusive zinkoxiden, på Organic Makers.

Gör så här

Väg upp alla ingredienser. Mosa ihop zinkoxiden med några droppar olja så att det blir en slät smet. Tillsätt sedan mer olja lite i taget så att zinkoxiden fördelas jämnt i blandningen. Sen lägger du i bivaxet och smälter alltihop över ett vattenbad, under omrörning. När allt är smält, ta bort behållaren från vattenbadet och låt salvan svalna. Rör om då och då så att den blir mjuk, fortsätt tills salvan är helt sval. Klart att förpacka!

Använd efter blöjbyten, runt röda näsor, när du själv har rakat bikinilinjen... 

Mer läsning

Det finns många studier gjorda på zinkoxid, här är en som handlar just om blöjutslag.

Finaste förvaringen? Burkar från Weck.

Finaste förvaringen? Burkar från Weck.

Naturlig kroppsskrubb med magnesiumsalt, nyponpulver och apelsin

Naturlig kroppsskrubb med magnesiumsalt, nyponpulver och apelsin