Vispad body balm med kokosolja och apelsin

Vispad body balm med kokosolja och apelsin

Tänk cupcakefrosting. Som Leila Lindholm gör den. Precis så blir den här body balmen, och den är lika enkel att göra.

Jag har räknat ut receptet för 100 g, det blir en ganska rejäl burk som på bilden. Men balmen har lång hållbarhet och är fin att ge bort, så känner du dig modig kan du öka upp mängden. 

Du behöver en våg, en rostfri bunke i lagom storlek, en bred kastrull att använda som vattenbad, några skedar att jobba med, en stadig visp och lämpliga burkar att förpacka i.

Jag brukar börja med att slänga alla verktyg och burkar i en stor gryta och koka i 15 minuter, sedan försiktigt fiska upp dem och låta dem stå och torka på en nytvättad kökshandduk. Mer desinficering behövs inte när vi bara håller på med fett, men se till att allt är helt torrt innan du sätter igång. Eventuella vattendroppar kan annars så småningom bli hem till bakterier, mögel och svamp. Nu till själva receptet!
 

Ekologisk body balm med kokosolja och apelsin, 100 g

45 g. flytande oljor, till exempel:
15 g. sesamolja
15 g. solrosolja
15 g. jojobaolja

...och om du vill sätta lite färg på balmen kan du till exempel byta 5 g. sesamolja mot 5 g. lyxig havtornsolja som ger en fin orange ton.

15 g. kakaosmör
15 g. sheasmör paradoxa
18 g. kallpressad kokosolja
7 g. vitt bivax

1 ml. eterisk olja av apelsin

Den äventyrliga kan hutta i 5-7 g. fuktbindade glycerin. Det är inte fettlösligt, men i en så här pass fast blandning kan man vispa in det. Tänk på att det då blir extra viktigt att smörja på fuktig hud så att det finns fukt för glycerinet att binda.

Allt ovan går att få tag på av riktigt fin, ekologisk kvalitet, till exempel från Organic Makers.
 

Gör så här

Väg upp alla ingredienser i din bunke utom eterisk olja. Smält ihop över vattenbad.

Jahapp, det gick fort?

Nu återstår vispning och en smula tålamod. Ju mindre mängd du gör, ju snabbare kommer det här att gå. För att få rätt konsistens ska nämligen balmen vispas medan den kyls. Och för att den ska bli riktigt mjuk och stabil är det bra att fortsätta vispa tills den är riktigt kall.

I början händer ingenting. Man börjar svettas och tänker "fan, jag smälter om den och tillsätter mer bivax". Men håll ut. Ta hjälp av kylen eller ett svalt (inte iskallt) vattenbad för att skynda på processen, men var vaksam! Det som när mjölk börjar koka eller man vinner på en skraplott. Plötsligt händer det: en ljus kant börjar synas runt om ytan och rätt vad det är så tjocknar det i en rasande fart. Vispa nu lite hela tiden så får du en slät och fin balm utan klumpar. 

Vid ungefär 30 grader (den känns alltså sval mot fingret) är det dags att sätta i eterisk olja om du vill ha extra doft (utan eteriska oljor luktar den svagt av kokos och kakaosmör, inte heller så dumt). Jag gillar apelsin, men ta vad som helst som du gillar som funkar ihop med kokos. 

Sen ställer jag in den i kylen och fortsätter vispa tills den är riktigt kall. Det verkar som att det förbättrar stabiliteten även sedan i rumstemperatur. 

hudvardsverkstan-hemgjord-bodybalm.jpg

När den är klar återstår bara att klicka ner i fina burkar och sätta etiketter på. Ungefär här börjar det riktigt spritta i kroppen över att man gjort något så himla fint alldeles själv. Bra jobbat!

Använd sedan på fuktig hud. Det behövs bara lite grann, balmen smälter ut på huden. Bivaxet lämnar en sammetslen, skyddande yta med lite lyster. Hörde jag ekolyx?

Utrustning för hemgjord hudvård

Utrustning för hemgjord hudvård

1-0 till vintern

1-0 till vintern