Askungemask med hibiskus

Askungemask med hibiskus

Hibiskus! Du sköna blomma. Jag planerar ett lite längre inlägg om alla sätt man kan använda hibiskus i hudvård, men måste dela med mig av det här favoritreceptet först. 

Hibiskus är den där röda blomman man ser på Hawaiiskjortor. Den kan torkas och ätas eller användas i te - och såklart också till hudvård. Det som gör hibiskus till något mer än en tropisk kliché är dess höga halt av AHA-syra och antioxidanter. Okej färgen är också bara för härlig att jobba med. Jag använder den för att sänka pH-värdet i vissa produkter, för att exfoliera huden och kanske sudda ut några trötta rynkor.

Det här receptet är från början en mask med vatten från Organic Makers. För att göra en variant som håller över tid, så kör jag torkade hibiskusblommor i en kaffekvarn, silar bort de grövsta delarna och får ett fint pulver som är rejält potent. Blandar sedan de torra ingredienserna och tillsätter vatten först när masken ska användas.

Min version blir en ganska stark mask som man ska vara försiktig med om man har känslig hud, och inte heller använda för ofta. Man kan förstås också minska ner mängden hibiskus i receptet rejält och tillsätta mer av de övriga ingredienserna. Men för en snabb askungebehandling - hell yes! 

Hibiskusen får sällskap av mjukgörande, lugnande havremjöl och snäll kaolinlera som tillför mineraler och drar ut smuts. Om du inte har kolloidalt (extremt finmalet) havremjöl hemma kan du köra lite havregryn i kaffekvarnen och sila dem en gång, så får du något liknande.

Exfolierande ansiktsmask med hibiskus, 50 g. (fyller ungefär en 60 ml. burk)

  • 20 g. kaolinlera
  • 10 g. ekologiskt odlad, finmalen hibiskus
  • 20 g. ekologiskt, kolloidalt havremjöl 

De exakta mängderna kan variera lite beroende på hur du fyller burken. Jag gillar att packa ihop tre lager så att det ser fint ut - men det är lite pilligt att blanda dem sen. Om du blandar ingredienserna med varandra i burken kommer de att få större volym och du behöver en mindre mängd.

När du ska använda masken: se till att de torra ingredienserna har blandat sig ordentligt med varann och blanda ca 1 msk pulver med 1 msk vatten. Låt det svälla en liten stund och rör om tills du har fått en tjock, fluffig smet. Applicera ett tjockt lager och låt masken sitta allt mellan 5 och 20 minuter beroende på vad som känns bra. Börja det sticka i huden - skölj av. Masken ska inte torka, då drar leran ut fukt ur huden. Klappa in mer vatten om den skulle börja kännas torr. Skölj sedan av och följ upp med fukt och fett. 

Om du som jag har stora porer som har lätt för att samla på sig sebum, kan du märka när du har sköljt av masken att den delvis har löst upp och dragit ut pormaskarna. Då kan man till exempel ta en liten tvättsvamp eller en blöt, mjuk handduk och försiktig dra den över huden för att få ut det sista ur porerna. Ta det försiktigt bara.

hudvardsverkstan-hibiskus-ansiktsmask-1

Utveckla receptet

När du blandar i vattnet, skulle du också kunna tillsätta 2-5 gram fuktbindande glycerin och lika mycket av ett par sköna oljor, till exempel jojobaolja, arganolja eller mandelolja. Lycka till!

Workshop 1 mars: Introduktion till hemgjord hudvård

Workshop 1 mars: Introduktion till hemgjord hudvård

Finaste förvaringen? Burkar från Weck.

Finaste förvaringen? Burkar från Weck.