Söndagsritual

Söndagsritual

Varje onsdag och söndag brukar jag tappa upp ett bad (halvfullt, herregud vi har ju vattenbrist) och ta lite extra lång tid på mig. De där tiotusen olika hudvårdsstegen de håller på med i Sydkorea ger jag inte mycket för, men två gånger i veckan lägger jag i alla fall in några extra moment och skämmer bort skinnet en smula. Just nu:

1. Ren askorbinsyra från Active Formulas, istället för C-vitaminserum. Läs mer om hur gutt det är för huden här. Eftersom den rackarn är väldigt sur och lite exfolierande lägger jag på det först, medan huden är orörd och lite tåligare. Om jag har läst forskningen rätt så kan inte C-vitamin tvättas bort när huden väl har tagit upp det, så jag låter det sitta 20-30 minuter tills hudens pH har återhämtat sig och huden förhoppningsvis har sugit i sig lite vitaminz.

2. Salicylsyratvätt från Active Formulas. Jag har ganska stora porer och mitt eviga bekymmer är att hålla dem rena utan att irritera huden. Salicylsyra är det enda som hittills har funkat, och här använder jag en mild tvätt som får sitta på fem minuter innan jag försiktigt skrubbar bort den med en mjuk svamp från Maria Åkerberg.

3. Honungsmask med jojobaolja, havtornsolja och glycerin. Efter att ha mjukat upp döda hudceller och löst upp en del fett i de två föregående stegen, kommer honungen in och gör rent hus med sina enzymer, antioxidanter och AHA-syra. Jag har tillsatt några sköna oljor och fuktbindande glycerin. Det blir en mild och vårdade mask som får sitta 10-15 minuter innan jag masserar runt den ordentligt med några droppar vatten och till slut sköljer av. Läs mer om honungens fördelar här. 

4. Fuktgel med aloe vera, niacinamide, glucosamine och algextrakt, en vidareutvecklingen av fuktgelen jag gjorde här. Vid det här laget är huden exfolierad och mjuk, så nu går jag in med massor av fukt och några väl valda aktiva ämnen. En fördel med att göra sin egen hudvård är att den inte är så dyr - jag lagrar på så mycket fukt som huden nånsin kan dricka.

5. En lugnande ansiktsolja som vårdar vinterhuden. Ansiktsolja är bland det bästa jag vet. Nu ljög jag, GLASS är bland det bästa jag vet. Men för huden är ansiktsolja en superfavorit. Det är lätt att anpassa oljorna i den efter väder och vind, och nu när det är så kallt och torrt kör jag snälla oljor som skyddar och stärker hudbarriären som jojobaolja, solrosolja, hampfröolja och gurkörtsolja. 

Voilà, skin bliss. 

Naturlig kroppsskrubb med magnesiumsalt, nyponpulver och apelsin

Naturlig kroppsskrubb med magnesiumsalt, nyponpulver och apelsin

Utrustning för hemgjord hudvård

Utrustning för hemgjord hudvård