Utrustning för hemgjord hudvård

Utrustning för hemgjord hudvård

Okej! Det här verkar kul! Tänker du. Men öh, vad ska man ha för grejer för att komma igång? Ta't kallt, det behövs inte alls mycket. Det mesta har du redan hemma. Om vi tänker oss att du ska börja testa lite fettbaserade produkter (typ salvor, läppbalsam, body butter) kan följande vara bra att ha:

En våg. En helt vanlig köksvåg funkar utmärkt ända tills du ska göra lite mer avancerade recept med tillsatser som mäts i mycket små mängder, under 0,5 gram. Men fram tills dess alltså: inga problem att hala fram samma våg som du väger mjöl med.

En gryta/kastrull med bred botten att ha som vattenbad. Min personliga favorit är en rostfri panna som jag hittade på loppis, vars låga kanter gör det lättare att lyfta upp heta behållare utan att bränna sig. Men familjens spaghettikastrull har också varit en trogen tjänare. 

En större gryta till desinficering. Jag tycker att det enklaste sättet att desinficera både utrustning och flaskor/burkar är att hutta ner alltihop i den största grytan vi har, droppa i lite ättika för glansens skull, lägga på ett lock och låta koka en kvart. Man kan också sprita sina prylar, eller hetta upp dem i ugnen. 

Små rostfria bunkar eller glasbägare till själva blandningen. Rostfritt funkar bra till det mesta och fyndas för en spottstyver på loppis. Dessutom tål det hårda tag med vispen. Däremot använder jag små glasbägare när jag gör vattenbaserade blandningar med aktiva ämnen som 1) kanske möjligen kan reagera med metall 2) görs i pyttesmå satser och är lättare att blanda i en liten bägare med raka kanter. Jag kör större glasbägare till emulsioner med vatten och olja som mixas med stavmixer, och till avkok på blommor och blad. 

Nåt att blanda med. Efter nedsmältning ska det oftast röras om eller vispas ett tag för att produkten ska få rätt konsistens. Ett body butter blir till exempel hårt om man bara häller upp den smälta massan i en burk, men ljuvligt fluffigt om man vispar det medan det svalnar. Andra produkter behöver bara röras om lite tills de är kalla. Använd en liten men stabil ballongvisp, elvisp med degkrokar, skaftet på en sked eller glasstavar.

Och så burkar och flaskor. Jag började med små marmelad- och syltburkar, men fina burkar och flaskor hittar du också billigt på nätet. Flaskor och burkar av glas ser både fina ut på badrumshyllan och kan användas om och om igen. 

Några små skedar är till hjälp när produkten ska ner i burken.

Ja, det var nog det viktigaste! Om du bara ska blanda ansiktsolja kan det vara fiffigt med ett mätglas som mäter ner till 1 ml, annars behövs inget utom flaskan.

Om du vill göra emulsioner med fett och vatten, lägg till:

  • En precisionsvåg
  • Två stora glasbägare (400-600 ml)
  • En stavmixer som går att desinficera
  • En termometer
  • pH-stickor

Organic Makers har ett bra startkit här.  Du kan också kolla på Kosmetikkompaniet (som verkar ha bytt namn till Naturkosmos) och sajter med köksprylar. Happy DIY:ing!

Söndagsritual

Söndagsritual

Vispad body balm med kokosolja och apelsin

Vispad body balm med kokosolja och apelsin