Rengöring/ansiktsmask med honung och jojoba

Rengöring/ansiktsmask med honung och jojoba

Det sägs att honung med sina enzymer och goda mjölksyrabakterier kan bli lösningen på vårt antibiotikamissbruk. Hur det än blir med den saken, kan man lugnt konstatera att honung är en sjujäkla naturprodukt.

Honung innehåller enzymer, som vid kontakt med vätska bildar bakteriedödande syror och väteperoxid. Honungens glykolsyra är en form av AHA-syra som är milt exfolierande och hjälper mot torr hud. Och så innehåller den antioxidanta flavonoider och fenolsyror. Boom! Den har bland annat visats hjälpa till med att läka sår och mildra rosacea.

En fin rengöring och exfolierande ansiktsmask är honung + lite olja. Gärna en lite hal och fuktbindande olja, som jojoba. Blanda ungefär fyra delar honung till en del olja och applicera på fuktig hud. Använd fast, svensk honung så vet du att den är varsamt behandlad och gynnsam för det lokala ekosystemet. Låt den gärna sitta en stund och massera sedan in honungen med någon droppe vatten tills den är helt smält. Skölj av och njut av mjuk och återfuktad hud. Funkar också jättefint som behandling för torra vinterhänder.

Ta det till nästa nivå: Tillsätt 10% fuktbindande glycerin och några droppar eteriska oljor efter hudtyp, till exempel tea tree eller lavendel. Eller byt en del av jojoban mot ett växtextrakt löst i olja, till exempel kamomill som kan lugna irriterad hud.

För nördarna: Applicera en 2%-ig salicylsyra-lösning (kallas även BHA-syra, finns till exempel hos Paula's Choice) före masken för att lösa upp sebumet i porerna och ge AHA-syran maximalt utrymme att jobba.

P.S. Den 14/12 blir det julverkstad med massor av ekologisk hudvård att behålla själv eller ge bort. Du är välkommen dit! https://www.facebook.com/events/1164465420257926/

Mer läsning om honung:

https://www.gp.se/nyheter/debatt/framtidens-antibiotika-stavas-honung-1.3472750
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26109117
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26852154
http://www.shenet.se/ravaror/honung.html

Hudvårdsworkshop på Ölands Folkhögskola 14/12

Hudvårdsworkshop på Ölands Folkhögskola 14/12

Ekologisk ansiktsmask med nässla, choklad eller granatäpple

Ekologisk ansiktsmask med nässla, choklad eller granatäpple