Experiment med niacinamid, fermenterad kelp, Q10 och ceramider

Experiment med niacinamid, fermenterad kelp, Q10 och ceramider

Ja ni hör ju, det här är lite stökigt. Men det blev bättre än väntat!

För ett tag sedan beställde jag en drös aktiva ämnen från Active Formulas (den engelska återförsäljaren av amerikanska Skin Actives produkter), och för ett par veckor sen fick jag för mig att göra precis det man inte ska: testa flera av dem på samma gång. Men va fasen, regler är till för att brytas. Jag använde ekologisk ansiktsolja respektive min hemgjorda aloe vera-gel som bas och gick crazy. Ämnena som var med:

Fettlösliga
Ceramider - finns naturligt i hudbarriären, skyddar mot torrhet
Co-enzym Q10 - hjälper cellernas mitokondrier att omsätta energi, vilket lär kunna sakta ner åldrandet

Vattenlösliga
Niacinamid - jämnar ut hudtonen, stärker hudbarriären, minskar porer och rynkor, halleluja
Sea kelp coral - fermenterad kelp som är The Bomb enligt Skin Actives; ger fukt och dämpar inflammation

Klarar både vatten och fett
Lecithin - har en lätt emulgerande effekt, och kan hjälpa till med att transportera ner ämnen djupare i huden

Ovanstående är inte ekologiska, utan kommer från Skin Actives labb eller någon av deras underleverantörer. Jag tycker att de verkar seriösa och noggranna med kvaliteten, så i den mån jag använder syntetiska eller icke ekologiska ämnen så känns de som en vettig källa. 

Ok, till recepten! Rent tekniskt är dessa ganska enkla att göra. Däremot är det ganska många olika ingredienser att hålla ordning på. Förenkla om du vill!


Ansiktsolja med ceramider och co-enzym Q10

Jag hade en färdig ansiktsolja som bas, med proportionerna:

 • 37% jojobaolja
 • 30% arganolja
 • 20% nyponfröolja
 • 10% granatäppleolja
 • 3% havtornsolja (CO2-extraherad)
 • 2% chiaextrakt

Alltihop ekologiskt och inköpt från Organic Makers.  Jag använder den här oljeblandningen som anti aging-olja. Den har ett brett spektrum av fettsyror, antioxidanter och andra välgörande ämnen, samtidigt som den inte innehåller så mycket oljesyra (omega 9) som kan förvärra acne om man är lagd åt det hållet.

Så här gick det till:

Jag hällde upp ca 10 ml av oljan i en glasbägare (gör alltid pyttesmå mängder av de mer tokiga experimenten). Ceramiderna ska användas i ca 1% koncentration, här blir det minimala 0,1 ml. Jag puttade i dem i oljan utan att läsa instruktionerna, med följd att de inte löste sig. De behöver ligga och dra i olja ett dygn och kanske värmas upp lite. Bakläxa på den! Q10 är ett starkt färgat pulver och ska doseras med 0,5%. Jag arbetade in en knivsudd i lite olja innan jag blandade det med resten.

Nu har jag ju introducerat så många ämnen samtidigt så det är svårt att veta vad som har vilken effekt. Q10 kanske kan fördröja åldrandet, vem vet, märker i alla fall ingen omedelbar förändring. Ceramiderna löste sig aldrig helt, men gjorde oljan lite mer grumlig och det kändes som att den "fäste" bättre på huden än vanligt. Ska prova dem igen nästa gång och göra rätt! 


Fuktgel med fermenterad kelp, aloe vera och niacinamid, ca 40 ml

 • 30 ml hydrolat eller destillerat vatten (själva fukten i fuktgelen)
 • ett halvt kryddmått aloe vera-flakes (allmänt bra)
 • 2 g niacinamid (för 5% koncentration)
 • 2,5 ml glycerin (binder fukt)
 • ett halvt kryddmått xanthangummi (förtjockningsmedel)
 • 2,5 ml jojobaolja (binder fukt)
 • några droppar nyponfröolja för den fina färgens skull
 • ca 0,5 g lecithin
 • 1,6 ml SF Leucidal Complete (ett naturligt konserveringsmedel, doseras med 4%)
 • 5 g Sea kelp coral

Alla råvaror förutom de aktiva ämnena från Active Formulas har jag köpt hos Organic Makers. Man behöver också en liten glasbägare, glasstav eller liknande, våg och en bra flaska med pump att förvara det hela i. Se till att allt är noga desinficerat eftersom blandningen är vattenbaserad. Jag kokar flaskor och utrustning i 15 minuter och torkar av alla ytor + sånt som inte kan kokas med alkohol.

Så gjorde jag:

Jag hade en öppnad flaska nerolihydrolat hemma, så det hällde jag upp i glasbägaren. Blandade i aloe vera, glycerin och niacinamid, rörde med en glasstav. Sedan siktade jag försiktigt i xanthangummit och vevade runt ungefär 15 minuter tills det hade löst sig. Voilá, gel! 

Sen hade jag i oljorna (som inte löser sig med gelen utan lägger sig som pyttesmå pärlor i blandningen), testade pH-värdet (4,5) och blandade ner SF Leucidal Complete.

Till sist duttade jag i lite lecithin (man skulle kunna ha mer men det luktar förskräckligt) och rörde ner algextraktet, som också är en gel och gifte sig ganska bra med aloe vera-basen.

Lukten blev inget vidare, neroli och lecithin luktar som en gammal snusprilla hop. Men den känns superskön att använda och lukten avtar efter en stund. Jag har kört denna morgon och kväll nu ett par veckor, och lagrat på så mycket som behövs för att mätta huden med fukt innan jag har applicerat oljan. Gillar verkligen att köra fukt/fett för sig så här! 

Det är för tidigt att säga om niacinamiden har gjort några underverk, men jag verkar i alla fall tåla den. Nästa gång skippar jag nog hydrolat och håller mig till destillerat vatten, men kombon aloe vera-gel + fermenterad kelp + niacinamid får tumme upp! 


Into the wild

Into the wild

Hudvårdsworkshop på Ölands Folkhögskola 14/12

Hudvårdsworkshop på Ölands Folkhögskola 14/12