Min egen ekologiska hudvårdsrutin

Min egen ekologiska hudvårdsrutin

Det är några som har undrat hur min egen hudvårdsrutin ser ut. Håll i er, här kommer the confession of a hudvårdsnörd! Jag håller nästan alltid på med något experiment, just nu gör jag så här:

Om jag har smink så tvättar jag ansiktet med Estelle & Thilds parfymfria rengöringsmjölk (med ett klockrent pH 5,0). Annars bara vatten eller med lite honung som kanske är min favoritgrej att ha på ansiktet. Det både lugnar och exfolierar ytterst snällt.

Eftersom vi har hårt vatten här på Öland så använder jag ansiktsvatten för att ta ner hudens pH-värde lite grann efteråt, brukar göra ett enkelt recept med destillerat vatten, aloe vera (vårdande) och glycerin (fuktbindande). Det brukar bli ett bra pH-värde, om inte så droppar jag i lite mjölksyra (som förutom att reglera pH är en väl beprövad AHA-syra som kan vårda huden i lagom dos). Om det ska hålla sig så tillsätter jag även ett naturligt konserveringsmedel, annars gör jag en liten sats och har den i kylen någon vecka.

När det är dags för insmörjning så gillar jag att ha fukt för sig och oljor för sig, så att man kan reglera hur mycket fukt vs. olja man behöver just för dagen. Dessutom kan man ju enkelt göra en riktigt sexig ansiktsolja själv, medan fuktserum och liknande kräver lite mer träning.

Mina egna experiment pågår för fullt, just nu testar jag en ansiktskräm som blev lite tunn men återfuktar fint. Det känns som att en tunn emulsion med lite naturligt emulgeringsmedel (baserat på fettalkoholer från naturliga vaxer) återfuktar bättre än ett rent vattenbaserat serum, eftersom emulgeringsmedlet hjälper till med att hålla fast vattenmolekylerna i huden. Det är i alla fall min hypotes för stunden! Dock så har jag en bit kvar innan fukten håller sig kvar hela dagen, så i den snustorra vinterkylan som varit grundar jag med Estelle & Thilds fuktserum som innehåller hyaluronsyra, ett kroppseget ämne som binder rejält med fukt och bildar en skyddande hinna över huden.

Ok, pust, det var alltså fukten. Jag avslutar med ansiktsolja som jag har gjort i två varianter: En för dagen med lite mer mättat fett än vanligt och lugnande, skyddande oljor + en för natten med högre andel fleromättat fett och aktiva, antioxidanta oljor, som jag dessutom har spetsat med ren coenzym Q10 från Active Formulas. (Notera de pyttesmå flaskorna. Med så pass fina, dyrbara ingredienser så rekommenderar jag att göra små batchar utifall att något skulle gå snett.)

Just det, sen lägger jag masker ett par gånger i veckan också. De varierar beroende på vad huden behöver, men brukar innehålla något av följande: honung, fet yoghurt, kollodialt havremjöl, kaolinlera, nyponpulver, nässelpulver eller rå kakao. Om mina porer ser täppta ut så brukar jag grunda med en 2-procentig salicylsyralösning, provar just nu en från amerikanska Paula's Choice som är ganska noga med sina ingredienser.

Alla är ju väldigt olika och det här är bara ett exempel på hur det kan se ut. Själv så blir jag lätt torr samtidigt som jag har stora porer och en del hormonell acne, så jag experimenterar ofta med hur jag kan behålla fukt utan att använda ingredienser med för mycket mättat fett och oljesyra (som lär vara gudagåvor för torr hud men också kan täppa till porerna lite grann om ens hud är lagd åt det hållet).

Frågor du om några veckor igen har jag säkert ett nytt experiment på gång :P

Julworkshop den 14/12

Julworkshop den 14/12

Hudvårdsverkstan i Barometern!

Hudvårdsverkstan i Barometern!